ГАЛЕРИЈА НА ШТРАФТИ

Нови Сад је добио ново место на коме ће млади новосадски уметници имати прилику да свој рад представе широј публици.

У четвртак 12. новембра свечано је отворена „Галерија на Штрафти“ у излогу зграде Црвеног крста Новог Сада на углу Булевара Михајла Пупина и Пионирске улице у присуству Далибора Рожића члана Градског већа задуженог за културу, Драгана Лазића секретара Црвеног крста Новог Сада, Љубомира Паљића председника Ротари клуба Нови Сад Дунав, младе уметнице Ане Вртачник и Весне Латиновић директорке Галерије Бел Арт и ауторке пројекта.

Пројекат су покренули Ротари клуб Нови Сад Дунав и Црвени крст Новог Сада а намењен је представљању и промоцији младих новосадских уметника.

Штрафта је чувено новосадско шеталиште на Булевару Михајла Пупина (9 до 19) које је 80-тих година XX века било култно место на коме су се млади Новосађани у вечерњим шетњама дружили, удварали, „забављали“, ругали, смејали, размењивали приче и досетке. У току претходних месеци залагањем РК НСД реконструисан је излог на згради Црвеног крста и трансформисан у уличну галеријиу. У наредној фази пројекта организоваће се месечне изложбе на којима ће се представити млади новосадски уметници са циљем да их упозна шира јавности, да би се пружила подршка њиховој креативности, труду и постигнућима. Годишњи програм месечних изложби ће се реализовати под менторством Галерије Бел арт у сарадњи са Академијом уметности, Фондацијом Мали Принц и СУЛУВ ом. На крају годишњег циклуса изложби, Ротари клуб Нови Сад и Црвени крст Новог Сада ће организовати изложбу и хуманитарну аукција радова уметника који су представљени у току године.

Излагачки програм започиње изложбом Ана Вртачник Говор нити

Ана Вртачник рођена је 1991. године у Сарајеву, Босна и Херцеговина. Основне и мастер студије сликарства завршила је на Академији уметности у Новом Саду. Тренутно је студент завршне године докторских студија на истој Академији где се бави истраживањем примене биомиметичких облика и природних меких материјала кроз форму слике, скулптуре и инсталације. 2016. године била је стипендиста летње Академије у Салзбургу где је похађала програм „Паинтинг Лабораторy“ код професорке Варде Цаивано. Наредне године учетвује на једномесечној резиденцији коју организује „Ред Гате“ галерија у Пекингу где са још четворо уметника из Велике Британије организује изложбу „Гоод неигхбоурс“.

До сада је имала бројне самостале и групне изложбе, колаборације и публикације са различитим уметницима, кустосима, институцијама и галеријама широм света ( Кина, Швајцарска, Белгија, Холандија, Аустрија, Данска, Сједињене Америчке Државе, Канада, Шпанија…). Освојила је неколико награда из области уметности од којих су најзначајније: награда фондације „Мали принц“, награда фондације „Миливој Николајевић“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *