ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА ИЗМЕЂУ НОВОСАДСКОГ САЈМА И ФОНДАЦИЈЕ „НОВИ САД- ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ“

Нови Сад ће током 2022. године с поносом понети престижну титулу Европске престонице културе, а како се ради о пројекту од националног значаја, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и водећа и најстарија сајамска кућа у Србији АД „Новосадски сајам” потписали су споразум о пословно – техничкој сарадњи у циљу успешне реализације програма у оквиру програмског лука „Сеобе”.

У питању је иновативан сајам књига који ће обухватити бројне перформансе, позоришне представе, концерте и друге програме који се тематски уклапају у један од осам програмских лукова Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

„Уз нашу крилатицу За нове мостове, на којој почива концепт пројекта Европске престонице културе, овим споразумом изградили смо нови мост са најстаријом сајамском кућом у Србији. Укључивање кључних актера у граду, поготово оних са историјом толико разноликих догађаја које управо Новосадски сајам бележи током постојања, од великог је значаја за подизање капацитета културне сцене града и продукцијских капацитета, а нарочито за реализацију програма 2022. године. То је утолико важније јер се пројекат Европске престонице културе, који је од националног значаја, не тиче само културе, већ је имплементиран и утиче и на бројне друге привредне гране и сфере, чиме се још једном показује да у Новом Саду култура заиста јесте начин живота”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Генерални директор АД Новосадског сајма Слободан Цветковић истакао је да је потписивањем споразума са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе“ и успостављањем сарадње на припреми и реализацији програмског лука „Сеобе“, Новосадски сајам конкретно допринео промоцији културног богатства наше земље.

„Захваљујући просторним капацитетима и могућностима Новосадског сајма, у првој половини марта следеће године, биће приређено више различитих садржаја. Уз изложбу „Сеоба душе“, која ће бити уприличена у Аули, бројне перформансе, позоришне представе, концерте и друге културне садржаје, приредићемо у Хали 1“, рекао је генерални директор АД Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” ће у години титуле пресвући у ново рухо бројне организације, институције и култна места, између осталог и најстарију сајамску кућу у Србији, Новосадски сајам, где ће суграђани моћи да уживају у бројним програмима и културним садржајима.

Свечана церемонија отварања године титуле у Новом Саду планирана је за 13. јануар 2022. године, на Дочеку 7530. године, док ће затварање бити 31. децембра 2022. године, такође у оквиру Дочека.

Извор: Нови Сад – Европска престоница културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *