ОТВАРАЊЕ КАМЕРНЕ ПОСТАВКЕ „ПРЕДМЕТИ ИЗ АТЕЉЕА СЛАВНЕ СЛИКАРКЕ: ЉУБИЦА ЦУЦА СОКИЋ“

ПРЕДМЕТИ ИЗ АТЕЉЕА СЛАВНЕ СЛИКАРКЕ

Љубица Цуца Сокић

 

Четвртак, 27. мај, 19 часова

Прва у низу од три камерне поставке које прате изложбу Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника биће оторена у четвртак, 27. маја у 19 часова. Том приликом Марта Ђармати, ауторка пројекта, одржаће стручно тумачење поставке.

Камерна поставка Предмети из атељеа славне сликарке: Љубица Цуца Сокић, посвећена је изванредној аквизицији из 2020. године. Чланови породице Гаталовић, наследници Љубице Цуце Сокић, Спомен-збирци Павла Бељанског су поклонили 132 предмета из сликаркине заоставштине. Поставка под називом Предмети из атељеа славне сликарке, представиће најзанимљивији избор из ове вредне аквизиције, који обухвата уметничка дела и личне предмете уметнице. Поклоном из 2020. године континуирано се увећава број музејских предмета који су припадали Љубици Цуци Сокић, како поклонима саме ауторке, тако и поклонима породице Гаталовић. У оквиру прославе јубилеја Меморијала уметника, овом поставком публика ће имати прилику да се сусретне са артефактима који су до последњег дана сликаркиног живота били саставни део њеног атељеа у згради Коларчевог народног универзитета у Београду.

О ИЗЛОЖБИ

Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника

(8. април – 1. август 2021)

У току је изложба Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника, ауторке Марте Ђармати. Изложбени пројекат је један од програма којим музеј обележава 50 година постојања Меморијала уметника и 60 година од отварања за јавност. Пројекат је, поред изложбе, обухватио и реализацију монографске публикације о Меморијалу, као и интерактивне апликације за децу и младе под називом Соба уметника.Меморијал уметника је публици први пут представљен 1971. године поводом прославе десетогодишњице отварања Спомен-збирке за јавност. Замишљен је као поставка портрета, аутопортрета и документарног материјала, посвећена ствараоцима уметничких дела из колекције Павла Бељанског. Изложба приказује портрете или аутопортрете 35 уметника чија су дела заступљена у колекцији Бељанског као и друга уметничка дела и предмете, са идејом да се посетиоцима приближе њихови ликови, личности, стваралаштво и свакодневни живот. Део изложбе посвећен је самој сали која носи назив Меморијал уметника и ранијим поставкама у овом простору, а током њеног трајања, смењиваће се и камерни прикази значајних аквизиција. Посебну програмску целину представља позоришна представа „Пријатељ уметника“ настала у сарадњи са Театром младих „Мишоловка“. Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, уз подршку Радио-телевизије Војводине.

 

* Поштујући важеће епидемиолошке мере Спомен-збирка Павла Бељанског задржава право измене или одлагања најављене програмске шеме, у складу с тренутном ситуацијом.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *