„ОДРАСТАЊЕ УЗ УМЕТНОСТ“ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Прослава 1. јуна у Парку скулптура

17.30 – 20.00 сати

Обележевајући 1. јун на Тргу галерија заједно са нашом најмлађом публиком – децом и њиховим родитељима, васпитачима, учитељима и пријатељима већ четврту годину заредом створили смо нову традицију, којом указујемо на значај одрастања уз уметност, и Трга галерија као важне културне тачке Града. Заједно са нашим посетиоцима тог дана обележавамо годишњицу отварања Галерије Матице српске за публику у данашњој згради на Тргу галерија. На овај начин се изнова подсећамо да само уз посетиоце и разноврстан програм један музеј може да живи својим истинским животом.

Ове године за прославу 1. јуна припремили смо јединствен послеподневни ужитак уз културу и уметност, а посетиоци ће уживати у изложби дечјих радова, опери за децу Чаробна фрула, креативним програмима, као и продичном програму Авантура за велике и мале.

Програм започињемо у 17.30 сати отварањем изложбе дечјих радова у Парку скулптура на којој ће бити представљени радови деце из Предшколске установе „Радосно детињство“, „Маштоленд“, „Анђео чувар“, као и основних школа „Кирило и Методије“ и „Мика Антић“, који су током ове школске године учествовали у едукативном програму за децу Мој Град. Новосадске уметничке приче. Инспирисани уметничким причама о богатом културном наслеђу Града Новог Сада, са васпитачима и ликовним педагозима стварала своја „уметничка дела“ којима су сумирали утиске и стечена знања, запажања и осећања која су са собом понели. Изложбом дечјих радова желимо да провиримо у њихов свет и укажемо на значај дечјег стваралаштва.

Хор, оркестар и солисти опере Српског народног позоришта у 18.00 сати у Парку скулптура извешће оперу за децу Чаробна фрула. На овом јединственом догађају, позоришни уметници, који певају, причају, свирају, диригују и играју, предствиће бајку о принцу који је оставио своје краљевство због потраге за љубављу. Моцартова музика очарава публику свих генерација, али ова верзија посебно је забавна јер је прилагођена млађој публици која тек открива чари позоришта. У јединственом амбијенту Парка скулптура, малишани ће се заједно са певачима и оркестром препустити уживању у оперским аријама и кореографијама које изводе солисти и чланови Хора, у музичким бравурама Оркестра, предвођеним маестром Јевтићем, врцавом хумору наратора и маштовитој сценографији.

Поред изложбе и опере за децу, малишани ће током прославе уживати и у креативним програмима са музејским едукаторима, док ће родитељи, старатељи баке и деке са децом и унуцима кроз игру, занимљиве задатке имати могућност да се препусте Авантура за велике и мале како би открили различите уметничке приче о Новом Саду и/или уметничким делима представљеним на изложби Идентитет(и).

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *