ОТВОРЕНА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ВЛАДИМИРА ЈОВАНОВИЋА ВАВЕ

Самостална изложба „Војводина” фотографа Владимира Јовановића Ваве свечано је отварена 28. децембра у 19 сати у Галерији Архива Војводине. Изложба којом аутор обележава 25 година фотографског рада може се посетити радним даном од 7 до 16 сати.

Организатор изложбе је Удружење Афра уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Из приказа у каталогу наводимо текст Ирме Микеш из Удружење Афра: Фотографије Владимира Јовановића Ваве које у почетку настају као белешке са терена једног фоторепортера, дају прилику да видимо слику као коначан приказ уметничког дела. Растерећена процесом настанка у строго дефинисаним границама фотографског студија, „фотографија тренутка” преноси своју поетику остављајући простор посматрачу да на њу надовеже свој доживљај приказане приче. Жута поља војвођанске равнице, портрети људи и догађаја, начин живота, вечно бајковит ток Дунава приказани су тако да својим приповедањем заокруже ликовни наратив. Бавећи се фоторепортерским радом Вава Јовановић бележи догађаје, места и људе. У таквим приликама он, као пре свега уметник, налази начин да позорницу која се пред њим одвија, забележи у пуној својој ликовној силини. Војводина, непресушан, инспиративан извор представљена је у лепоти свих својих нијанси, сличностима, различитостима, јасноћама, контрадикцијама. Поред тога што уметничке фотографске слике имају моћ да пренесу тренутак из садашњости у вечност, оне повлаче за собом приче савременог доба преносећи информацију и надопуњавајући свакодневицу у којој су настале.

Добродошлицу у Архив Војводине присутнима је пожелела Сања Демировић. О одабиру изложених радова, аутор Владимир Јовановић Вава каже да је изабрао управо оне, које су на њега оставиле повратну емоцију када их је прегледао по својој архиви/фолдерима. Многе од тих фотографија направио је у присутву новинара или других фоторепортера који су били и на самом овом отварању. Док су посетиоци разгледали изложбу, могли су да уживају и у звуцима блуза у извођењу Ненада Патковића & (Стефана Стефановића) Гилета.

Текст и фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *