ОПЕРСКЕ НОВОГОДИШЊЕ ПРИЧЕ

Опера Српског народног позоришта слави Новогодишње празнике и Ви сте позвани!

2020. година, заувек ће остати уписана у историји као година економског, политичког, животног, па и културног прелома. Први пут у готово 140 година историје Метрополитен опера отказала је сезону. Готово на издисају су велике оперске куће у Италији и Британији. Ова година не чини се као година коју треба славити.

Ипак, историја нас учи другачије. Читав оперски опус састављен је од великих трагедија и љубави и вере које су те трагедије превазишле. Оперу чине приче које покрећу на велика дела. Из тог разлога Опера Српског народног позоришта слави 2020. и са поносом представља: Оперске новогодишње приче.

„Када свакодневно слушамо о бројевима, када нам у околину пријатељи остају без посла, када у породици имамо медицинске раднике, када знамо људе који се нису изборили са короном, чињеница да је пандемија готово у потпуности угасила културу није прва на листи брига. Али ту правимо грешку. Опера Српског народног позоришта од самог почетка није дозволила да музика у потпуности нестане и у тим нашим покушајима да останемо у контакту са публиком научили смо и сами неколико важних ствари. Прва је колико је нама битно да радимо, да стварамо да та енергија коју тако радо делимо не стане. А, друго, колико је битно да ту исту енергију преносимо даље. Ми нисмо лекари, сестре, нисмо политичари, нисмо радници у маркетима који свакодневно одлазе на посао. Ми смо уметници. И кроз уметност покушавамо да помогнемо људима. Нашој публици. Новосађанима. Те енергије, верујем, посебно је потребно на уласку у нов период, на уласку у Нову годину и стога смо припремили озбиљан Новогодишњи програм”,каже директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Наиме, последња недеља децембра планирана је као магична недеља оперских класика, изврсне хране, плеса и, наравно, шампањца. Недеља започиње концертом из серије са којом је већ упозната оперска публика – Причама на задату тему: Крцко орашчић. Заправо, свита Крцко орашчић Петра Илича Чајковског била је популарнија од балета на самом почетку. Ова композиција синоним је за Божићне и Новогодишње празнике.

Оперска новогодишња недеља наставља се хит представом – Џенис Џоплин – у коопродукцији Српског народног позоришта и ОПЕНСа која је за врло кратко време дошла је пре свега до младе Новосадске публикę.

Магична недеља, уз вино и чувену винску песму, наставља се Вердијевом опером у три чина, Травијатом. На улазу у 2021. годину, годину јубилеја у којој обележавамо 120 година од смрти великог композитора, Опера Српског народног позоришта извешће Травијату, оперу којом је уједно и 1947. године званично и формално основана Опера као засебна уметничка јединица овог позоришта.

Пред саму завршницу, чека нас – Оперске новогодишње приче: Божићни концерт. Неке од најпознатијих Божићних и Новогодишњих песама имају позадинске приче и дугу историју. Оркестар опере Српског народног позоришта, солисти и гости (попут Душана Свилара, Невене Рељин, али и младих уметника попут Татјане Саватић…) извешће најпознатије празничне нумере у аранжману и под диригентском палицом Федора Вртачника.

И за крај, спектакуларно, са више локација у граду, уживо, у исто време, оркестар, хор и солисти опере Српског Народног позориште извешће чувену оперску арију Нессун дорма, уз поруку: Победићемо. Јединствени и до сада никада реализован у свету музички перформанс, током ког различите групе уметника, са више локацију у граду на исти знак и у исто време изводе једну арију, поклон је Опере Српског народног позоришта Новом Саду и порука за годину која нам предстоји.

„Одлучили смо да је сав садржај бесплатан. Епидемиолошка ситуација, сва је прилика, неће дозволити публику у салама, те иż тог разлога остајемо верни платформи коју смо већ користили и која се одлично показала. Када смо у новембру на тај начин одржали концерт било нам је дозвољено да се 100 људи нађе у публици, али нас је десетоструко више гледало преко онлине платформę на којој настављамо сада да преносимо и новогодишњи програм. То не би било могуће без партнера, а у овом случају смо захвлани што је Идеа, односно Мерцатор компанија, препознала Оперу као свог партнера,” додаје Станков.

То значи да ће се, како је Опера од почетка и настојала, сав програм изводити уживо, али ће имати и онлине пренос на сајту operasrpskonarodnopozoriste.studio.20.rs

Као и у раније идеја јесте да сав програм иде иż позоришта, са сцене, уживо, али да се и програм додатно обогати, у покушају да се надомести оно што се губи гледањем код куће. Пре и после концерта очекују нас разговори са уметницима који наступају, филмови о процесу настајања програма, али и мали поглед на „живот иза кулиса”.

На следећем линку налази се онлине платформа на којој се једноставно можете се регистровати https://operasrpskonarodnopozoriste.studio20.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *