ODRŽANA RAŠTANIJADA U GAJDOBRI 2022

U nedelju, 17. jula 2022. održana je 16. raštanijada u Gajdobri. Čuvanje običaja kuvanja raštana samo je jedna od više aktivnosti u okviru Petrovdanskih dana kojima se obeležava hramovna i slava sela. Organizator je Mesna zajednica Gajdobra.

Skup je počeo okupljanjem prijavljenih ekipa, a zvanično otvoren uz himnu i podizanje zastave. Usledile su junačka nadmetanja i izložba tradicionalnih jela i starih alata koje od zaborava čuva Udruženje „Tradicija”, pevanje gangi i dr. Među takmičarima bilo je Hercegovaca iz drugih gradova, jedna ekipa pristigla je i iz Subotice.

Ovu raštanijadu 2022. odlikuju dve novosti koje nam saopštava Jovan Ilić, predsednik Saveta MZ Gajdobra – u junačka nadmetanja uvedeno je i odlično prihvaćeno skakanje dece u džaku gde su najbolji dobili komplet ulaznica za bazen. Takođe je specijalni žiri za ocenjivanje kuvanog raštana ovaj put sastavljen od vremešnijih Gajdobrana, jer, ko će zapravo, znati bolje da oceni ovakvo jelo od njih samih. Da bi sve proteklo u fer atmosferi, ekipe su imale svoje šifrirane nazive koje su izvukle u koverti. Kod ocenjivanja jela procenjuju se izgled, ukus i raskuvanost. Prva nagrada je bila sto i klupe i pripala je ekipi sa najstarijim učesnikom Maksimom Pantićem koji je jelo pripremio sa svojim sinovima i komšijama, druga i treća nagrada su talandara odn. roštilj. Organizatori srdačno zahvaljuju sponzorima nagrada.

Iako se može pomisliti da je kuvani raštan nešto gde nisu moguće velike varijacije budući da u jelo ulazi samo 5 namirnica (meso, raštan, so, voda i krompir), u serviranim tanjirima smo videli da su neka jela tečnija, neka gušća, ponegde je krompir izgnječen, ceo ili u malim komadima. Naravno, postojale su razlike i u načinu serviranja, kao i male tajne u začinjavanju. Sve ovo se kuvalo 4 sata na laganoj vatri, uglavnom bez većeg mešanja u kotliću. Zapravo, postoji napisano pravilo kojeg se takmičari moraju pridržavati.

Kažu da najbolji raštan jeste onaj iz starog zavičaja Gajdobrana – Popovog polja u Hercegovini. Interesantno je da se manifestacija održava u vreme kad raštan ne stiže da se bere, jer je njegovo vreme ono kada ga malo dokače prvi mrazevi. Možda upravo zbog mraza nije loš ni taj koji se ostavi u zamrzivaču da čeka manifestaciju a možda je tajna ipak u tome što na 2 kg raštana dolazi 3 kg mesa. Naravno, uz ovako jaku hranu jasno je da ona mora da se potroše na junački način: i umno, i glasovno, i fizički – što Hercegovci prirodno i rade.

Raštan je povrće slično kupusu s tim da ne formira glavicu. Bio je važna biljka za Stare Grke i Egipćane. Smatran je drevnim poklonom od bogova jer je zastupljen na freskama. Pun je minerala, gvožđa, vitamina B i C, ima antibakteriološka svojstva, aktivira enzime u jetri, odličan je za rad creva. Zbog plavičastozelene boje listova, gaji se i kao ukras u dvorištu.

Tekst i foto: V. Raonić;

Izvor: Ars Medija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *