ОДРЖАН ФОТО-САФАРИ 2022 У МЕСТУ ЈАША ТОМИЋ

У недељу, 12. јуна 2022. одржан је Пети фото-сафари у селу Јаша Томић у Банату. Организатори овог престижног сусрета фотографа су интернет портал општине Сечањ и Војводине „НМР Инфо“ Јаша Томић као и Фото клуб „ЦД13“ Зрењанин. Подршку су пружили Месна заједница Јаша Томић и Туристичка организација општине Сечањ а под покровитељством саме општине Сечањ.

Ове године се одазвало 103 љубитеља доброг светлописа широм Србије и једна фотографска породица из Северне Македоније, неки од посетилаца су се одазвали свих пет пута. Будући да су на самој граници да Румунијом, постоје добре основе да се убудуће укључе клубови из суседства али и из земаља региона.

Овогодишњи фото-сафари Јаша Томић 2022. сем добре огранизације и љубазних домаћина, украсио је велико број модела – младића и девојака одевених у мноштво различитих народних ношњи и других тематских костима, чему је добар допринос дала Украјинка Даша која се са супругом фотографом пре извесног времена доселила у ово прелепо село. Сем постојећих, за два дана је сашила чак три нова костима.

Сем уобичајених локација за фотографисање додата је и једна нова а то је етно кућа са мноштвом сачуваних детаља где су се професионалци највише и задржали. Овде су модели били одевени у народне ношње, лепотом се истакла мушка и женска ношња са Косова. Власници етно куће били су на располагању посетиоцима за сва питања, служили су их ракијом старом 40 година и мекикама.

Остале локације биле су православна црква „Свети Никола” са изложбом фотографија „Божанствена светлост” ђакона из Београда Војислава Луковића и то управо на празник Духови, затим католичка црква „Узнесења блажене дјевице Марије“ подигнута 1911. године (сада, нажалост, у напуштеном стању), Дом културе, као и напуштени магацин на крају села. Учесници су на почетку добили штампани материјал са мапом, модели су били на својим локацијама. Време задржавања на сваком локалитету било је неограничено тако да је све препуштено машти и инспирацији самих фотографа.

Ово погранично тамишко место одликује необична историјска, географска, етно и еколошка разноврсност, те је у зависности од интересовања било могуће обићи и старо немачко гробље, прошетати насипом и око мотела „Јелен“ са парком и фазанеријом где је уједно било и место окупљања учесника. Ту је и хладовина шеталишта са дрворедима дудова и јела, шума, стари расадник, стари и нови Тамиш, Спортски центар, дворац итд. Село има лепе куће у којима људи живе, такође и прелепе старе и нове али напуштене куће. За панорамски обилазак села и околине на располагању је био и трактор са приколицом…

За учеснике је спремљен одличан паприкаш, а вегетаријаци су имали прилику да се пријаве за адекватан оброк. Похвале заслужују и домаћице Удружења жена „Крајишник“ које су пекле крофне и нудиле ручне радове и производе за конзумирање по атрактивним ценама. Велика захвалност иде Спаси Младеновском и Срђану Карановићу као и свим осталим организаторима који су поставили веома озбиљне стандарде за сличне манифестације.

Текст и фото: В. Раонић;

Избор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *