IZLOŽBA BOGDANA MAKSIMOVIĆA // OTKRIJTE„NON SEQUITUR” – GREŠKU U LOGIČKOM REZONOVANJU

Nova izložba beogradskog umetnika Bogdana Maksimovića pod nazivom „Non Sequitur” biće otvorena od 14. do 19 juna u galeriji KC Magacin „Ostavinska“ u Beogradu, svakog radnog dana od 15 do 20 časova, vikendom od 13 do 18 časova.

Jedan broj crteža biće poklonjen posetiocima

Pojam „Non Sequitur” koji označava grešku u logičkom rezonovanju i situaciju kada zaključak nije pravilno izveden iz argumenata, poslužio je kao plodna premisa za novu autorsku izložbu beogradskog slikara, ilustratora i dizajnera Bogdana Maksimovića.

Izložba „Non Sequitur” sadrži 35 crteža kroz koja je Maksimović uspeo da svojom prepoznatljivom tehnikom oslika fenomene univerzalnih ljudskih imperativa poput suočavanja, trvenja, podvojenosti, napadnog eksponiranja i suptilnog skrivanja.

-Sa jedne strane, želim da predstavim otuđenost savremenog društva, a sa druge, da podstaknem vreme metamorfoze i preporoda, rekapitulacije, prihvatanja i nužnog pomirenja. Ovo su važni intuitivni momenti u životu svakog čoveka i koliko god moj vid umetnosti smatran hermetičnim, čvrsto verujem da će put identifikacije svakog prisutnog biti direktna prečica – smatra umetnik i objašnjava da rasplet kojem teži počinje procesom sazrevanja.

-Ne pronalazim smisao u poništavanju sukoba i brisanju podela, nego u konačnom definisanju vitalnih vrednosti, priznavanju i prepoznavanju kulturnih obrazaca na kojima smo stasali, ali i shvatanju i razumevanju korena razlika realnih i imaginarnih suparničkih strana – objašnjava Maksimović.

On navodi da je za ovu izložbu izabrao formu crteža na papiru, u tehnici olovka i tuš u boji, zbog osećaja spontanosti, neposrednosti i lakoće stvaranja koji izaziva svako novo stvaranje crteža.

,,Svako je nekad u životu crtao olovkom svoje neposredne asocijacije i upravo tu leži komunikativnost mojih radova,’’ iskren je Maksimović, a njegova nova izložba donosi i suptilnu notu provokacije. Motiv ženskog akta kroz izobličenje vidi kao direktno sredstvo refleksija svih tema vezanih za ljudsku prirodu i psihu, koje se zasnivaju na konfliktima i kojima je česta poslednja stanica upravo „Non Sequitur”.

 

O AUTORU: Bogdan Maksimović je studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek Grafika i knjiga, a potom završio studije i diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Utrehtu (Holandija), odsek Ilustracija. Bio je član Upravnog odbora i predsednik Dizajn sekcije ULUPUDS-a. Dobitnik je dve plakete Majske izložbe za radove „Under Pressure” i „Muza”. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a organizovao je i četiri samostalne izložbe. Nova izložba „Non Sequitur” biće otvorena do 19. juna.

 

Izvor: TV Ars medija

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *