ПОКРАЈИНА ДОДЕЛИЛА ПЧЕЛАРИМА 30 МИЛИОНА ДИНАРА СУБВЕНЦИЈА- јун 2022. године

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић уручио је данас уговоре корисницима који су остварили право на бесповратна средства за суфинансирање инвестиција у пчеларству, чија је вредност 30 милиона динара.

„Данас,  додељујемо укупно 126 уговора носиоцима пољопривредних газдинстава који су добили подстицаје за узгој пчела. Средства која смо определили већа су за пет милиона динара у односу на претходну годину. Такође, и број пријављених за субвенције намењене унапређењу пчеларства у нашој покрајини знатно је већи него ранијих година. Може се очекивати да ће Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство  за ту привредну грану у наредној години обезбедити више новца“, истакао је Божић приликом данашње доделе уговора војвођанским пчеларима.

Ресорни секретар је навео да купна вредност инвестиције износи преко 57,4 милиона динара, у чему је ресорни секретаријат учествовао са нешто више од преко педесет одсто средстава.

„Када сагледамо период од 2016. године до сада, у подстицаје за унапређење пчеларства у нашој покрајини, односно за набавку опреме и за прераду и складиштење пчелињих производа Секретаријат је инвестирао преко 150 милиона динара“, прецизирао је Божић.

Ресорни секретар је овом приликом подсетио на то да бесповратна средства по овом конкурсу  износе до 50 одсто од  прихватљивих трошкова инвестиције. Када је реч о подносиоцима пријава, међу којима су физичка лица, предузетници и правна лица, чијe је газдинство регистровано на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, потом када се ради о женама носиоцима регистрованог пољопривредног газдинства и пољопривредницима млађим од 40 година, према Божићевим речима, бесповратна средства утврђују се у износу до 60 одсто од прихватљивих трошкова ивестиције.

Ресорни секретар је данас позвао пољопривреднике и удружења пчелара из Војводине да до краја године доставе своје предлоге како би средства намењена овој области била што боље употребљена, и како би се заједнички, на најбољи могући начин, унапредила ова све профитабилнија пољопривредна грана.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *