НОВОСАДСКИ МУРАЛИ „ЗАУМ ГРУПЕ“ – ИНТЕРВЈУ СА САЊОМ МЕНИЋАНИН

ЗАУМ група већ осамнаест година око себе окупља уметнике и занатлије који стварају мостове сарадње из којих потичу дела с ознаком ове групе. Заједничка филозофија и радна етика су оно што чини ову групу компактном, а дружења њених чланова, нераскидивом. Група је стално отворена за пријем нових сарадника, те поред сталних девет чланова групе постоји велики број сарадника из области културе и уметности, како појединаца тако и установа.
До сада чланови ове групе су  осликали пет одељења дечје болнице у Новом Саду, вртиће „Петар Пан“, „Гуливер“ и „Свитац“, и основне школе „ Јован Поповић“, и  „Тоза Марковић“. Прошле године су ретуширали мурал „Ружа“ који је ова група насликала пре осам година на углу Доситејеве и Кисачке улице.

„Наш рад су и рељефи и осликане површине у угоститељском објекту „Лазино Теле“ у улици Лазе Телечког, „Нишко сокаче“ у Темеринској улици, улази зграда „Мој дом“ у Веселина Маслеше 10 и Лазе Костића 7 и многи други. У ком год делу града да живите, сигурно је да сте прошли поред макар једног нашег рада, а да то не знате, зато, упознајмо се!“, каже за портал – ТВ Арс Медију наша саговорница Сања Менићанин, са којом је разговарао новинар наше редакције Жељко Савић.

Ж.С.: Kо? Због чега ради мурале? Који је циљ?

С.М.: Заум група је с пажњом уређена и организована група уметника и занатлија који вођени заједничком мишљу стварају дуги низ година радове ликовне и примењене области. Дакле, поље деловања групе је широко сходно могућностима и склоностима њених чланова, а са циљем оплемењивања приватних и јавних површина у нашем граду. Нашу групу чине дугогодишњи ликовни ствараоци, иконописци, сликари, позлатари, али и младе снаге које потичу из Школе за дизајн „Богдан Шупут“ под менторством директора Ђуре Радишића, и са Академије уметности у Новом Саду.

Ж.С.: Kо финасира те радове?

С.М.: Финансирање се врши из базе донатора и спонзора, који пројектно подржавају оплемењивање истакнутих спољњих и унутрашњих зидних површина у установама, стамбеним објектима, дечјим просторима и из базе инвеститора који својим  средствима исплаћују надокнаду за извршене услуге уређења и оплемењивања њихових простора.

Ж.С.: Ко изводи те радове?

С.М.: Конкретно, мурал који сте с пажњом испратили, осликао је сликар, некадашњи ученик, а данас професор Школе за дизајн „Богдан Шупут“, Филип Грковић. Као један од младих чланова наше групе, Филип својим деловањем подстиче рад млађих колега и координише сликање на терену где су му овог пута испомоћ били координатор групе ЗАУМ Бранко Гарић и сарадник Милан Мишковић. Мурал који имате прилике да видите, а који је импозантних димензија 2000x163cm, Филип је осликао сам имајући у виду штампане скице које је припремиo графични дизајнер ЗАУМ групе, моја маленкост.

Ж.С.:  Каква је порука?

С.М.: Дошавши на идеју да ликовно оплемене свој новоизграђени стамбени комплекс у Шафариковој улици, представници Линеа Инвест-а су нам предложили да се на зиду њиховог дворишта осликају разгледнице Новог Сада.  Рад на овом муралу захтевао је припрему у виду истаживања и проналажења историјске фотографске грађе улица како би се њоме могла најверодостојније предочити архитектура Новог Сада из прве половине двадесетог века. Иако су због масовне урбанизације нашег града у двадесетом веку многа здања била срушена, она су забележена фотографијама и нашла су централно место на муралу како би нашим суграђанима приказала дух некадашњег Новог Сада, оног који памте Јован Јовановић Змај, Светозар Милетић и Павел Јозеф Шафарик.

Ж.С.: Какви су даљи планови?

С.М.: Тежња ЗАУМ групе је да Нови Сад постане град мурала и као такав буде ближи и вољенији од стране наших Новосађана. Желимо да и наши туристи и суграђани осете уметност и племените поруке које наши мурали шаљу. За нас је велики успех свако озарено и насмејано лице које застане поред нашег рада. Зато, позивамо грађане Новог Сада да се осете слободним и контактирају нас уколико имају замисао о осликавању свог стамбеног или пословног простора јер сваки нови мурал нас чини ближим великом заједничком циљу, а то је да Нови Сад постане град мурала!

 

Извор: ТВ Арс Медија – портал

Текст припремио: Жељко Савић

Фотографије:  Жељко Савић и Сања Менићанин.

Саговорник: Сања Менићанин, ПР и графички дизајнер ЗАУМ групе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *