adobe illustrator cs5 brushes free free ashampoo music studio 6 license key free puffin browser for pc windows 10 microsoft office word 2007 32 bit free free sketchup pro 2018 wiki free windows 10 home 32 bit activation key free
Налазите се овде
Почетна > Друштво > НОВОСАДСКИ МУРАЛИ „ЗАУМ ГРУПЕ“ – ИНТЕРВЈУ СА САЊОМ МЕНИЋАНИН

НОВОСАДСКИ МУРАЛИ „ЗАУМ ГРУПЕ“ – ИНТЕРВЈУ СА САЊОМ МЕНИЋАНИН

ЗАУМ група већ осамнаест година око себе окупља уметнике и занатлије који стварају мостове сарадње из којих потичу дела с ознаком ове групе. Заједничка филозофија и радна етика су оно што чини ову групу компактном, а дружења њених чланова, нераскидивом. Група је стално отворена за пријем нових сарадника, те поред сталних девет чланова групе постоји велики број сарадника из области културе и уметности, како појединаца тако и установа.
До сада чланови ове групе су  осликали пет одељења дечје болнице у Новом Саду, вртиће „Петар Пан“, „Гуливер“ и „Свитац“, и основне школе „ Јован Поповић“, и  „Тоза Марковић“. Прошле године су ретуширали мурал „Ружа“ који је ова група насликала пре осам година на углу Доситејеве и Кисачке улице.

„Наш рад су и рељефи и осликане површине у угоститељском објекту „Лазино Теле“ у улици Лазе Телечког, „Нишко сокаче“ у Темеринској улици, улази зграда „Мој дом“ у Веселина Маслеше 10 и Лазе Костића 7 и многи други. У ком год делу града да живите, сигурно је да сте прошли поред макар једног нашег рада, а да то не знате, зато, упознајмо се!“, каже за портал – ТВ Арс Медију наша саговорница Сања Менићанин, са којом је разговарао новинар наше редакције Жељко Савић.

Ж.С.: Kо? Због чега ради мурале? Који је циљ?

С.М.: Заум група је с пажњом уређена и организована група уметника и занатлија који вођени заједничком мишљу стварају дуги низ година радове ликовне и примењене области. Дакле, поље деловања групе је широко сходно могућностима и склоностима њених чланова, а са циљем оплемењивања приватних и јавних површина у нашем граду. Нашу групу чине дугогодишњи ликовни ствараоци, иконописци, сликари, позлатари, али и младе снаге које потичу из Школе за дизајн „Богдан Шупут“ под менторством директора Ђуре Радишића, и са Академије уметности у Новом Саду.

Ж.С.: Kо финасира те радове?

С.М.: Финансирање се врши из базе донатора и спонзора, који пројектно подржавају оплемењивање истакнутих спољњих и унутрашњих зидних површина у установама, стамбеним објектима, дечјим просторима и из базе инвеститора који својим  средствима исплаћују надокнаду за извршене услуге уређења и оплемењивања њихових простора.

Ж.С.: Ко изводи те радове?

С.М.: Конкретно, мурал који сте с пажњом испратили, осликао је сликар, некадашњи ученик, а данас професор Школе за дизајн „Богдан Шупут“, Филип Грковић. Као један од младих чланова наше групе, Филип својим деловањем подстиче рад млађих колега и координише сликање на терену где су му овог пута испомоћ били координатор групе ЗАУМ Бранко Гарић и сарадник Милан Мишковић. Мурал који имате прилике да видите, а који је импозантних димензија 2000x163cm, Филип је осликао сам имајући у виду штампане скице које је припремиo графични дизајнер ЗАУМ групе, моја маленкост.

Ж.С.:  Каква је порука?

С.М.: Дошавши на идеју да ликовно оплемене свој новоизграђени стамбени комплекс у Шафариковој улици, представници Линеа Инвест-а су нам предложили да се на зиду њиховог дворишта осликају разгледнице Новог Сада.  Рад на овом муралу захтевао је припрему у виду истаживања и проналажења историјске фотографске грађе улица како би се њоме могла најверодостојније предочити архитектура Новог Сада из прве половине двадесетог века. Иако су због масовне урбанизације нашег града у двадесетом веку многа здања била срушена, она су забележена фотографијама и нашла су централно место на муралу како би нашим суграђанима приказала дух некадашњег Новог Сада, оног који памте Јован Јовановић Змај, Светозар Милетић и Павел Јозеф Шафарик.

Ж.С.: Какви су даљи планови?

С.М.: Тежња ЗАУМ групе је да Нови Сад постане град мурала и као такав буде ближи и вољенији од стране наших Новосађана. Желимо да и наши туристи и суграђани осете уметност и племените поруке које наши мурали шаљу. За нас је велики успех свако озарено и насмејано лице које застане поред нашег рада. Зато, позивамо грађане Новог Сада да се осете слободним и контактирају нас уколико имају замисао о осликавању свог стамбеног или пословног простора јер сваки нови мурал нас чини ближим великом заједничком циљу, а то је да Нови Сад постане град мурала!

 

Извор: ТВ Арс Медија – портал

Текст припремио: Жељко Савић

Фотографије:  Жељко Савић и Сања Менићанин.

Саговорник: Сања Менићанин, ПР и графички дизајнер ЗАУМ групе

Оставите одговор

Top