УПРКОС ПАНДЕМИЈИ, НАЈВЕЋИ КОНКУРС ЗА КУЛТУРУ ИКАДА У НОВОМ САДУ

У циљу подстицања укључивања локалне и националне сцене у пројекат „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе” и употпуњавања програма за годину титуле, конкурсна комисија је од укупно 308 пристиглих пријава на протеклом конкурсу одобрила 111 пројеката, у вредности од 185 449 394 динара. Комплетна листа пројеката којима су одобрена средства на овом конкурсу налази се на сајту Европске престонице културе.

Улажући највећа средства икад у један конкурс из области културе у Српској Атини, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” је кроз овај отворен позив употпунила укључивање свих новосадских установа културе у програм 2022. године, притом опредељујући највећи део средстава (60%) за ванинституционалну сцену, са 76 подржаних пројеката.

Кроз резултате четири конкурса расписаних од 1. децембра до 12. фебруара, пројекат културе од националног значаја оснажио је и интернационализацију сцене укључивањем још 33 европска партнера са којима ће се Нови Сад представити као Европска престоница културе.

„Захваљући напорима свих актера у култури, чудо је шта постижемо у времену пандемије коронавируса. Наша крилатица За нове мостове је водиља у повезивању две различите обале: подршке сцени, у најтежим околностима у протеклој години, са припремом и представљањем програма 2022. године”, рекао је је директор пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић и истакао: „Као што смо прошлогодишњим улагањем од 70 милиона динара кроз пројекте Уметници.Сад!, Калеидоскоп културе и Дочек радили на подршци новосадској уметничкој сцени, тако ћемо и после овог рекордног конкурса наставити да улажемо у културу кроз нове јавне позиве за употпуњавање специфичних делова програма, конкурса за обележавање и конкурса за овогодишњи Калеидоскоп културе”.

Пројекте је одабрала конкурсна комисија на челу са председником комисије др Владимиром Гвозденом – професором Универзитета у Новом Саду и члановима комисије у саставу: Зорица Шијак – в.д. начелница Градске управе за културу Града Новог Сада; Стеван Дивјаковић – композитор; Владимир Маринковић – руководилац Француског института у Новом Саду и др Алпар Лошонц – дописни члан САНУ и професор Универзитета у Новом Саду.

Комисија је приликом оцене водила рачуна о општим принципима развоја програма наведеним у распису конкурса, као што су иновативност, европска димензија, развој публике, одрживост и усклађеност са програмским наративом.

По речима чланова комисије, протекли конкурс још једном је потврдио да је Нови Сад заиста град културе.

Извор: Нови Сад- Европска престоница културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *