ЛАКИ КОМАД О СМЕШНОМ И ГНУСНОМ: „ОСАМНАЕСТ МАЧАКА И ЛИМАР ХЕРМАН БРУМ“ ПРЕМИЈЕРНО 23. АПРИЛА У СНП“-У

За само четири дана, у петак 23. априла у 20 сати, биће премијерно изведена представа „Осамнаест мачака и лимар Херман Брум“, редитеља Ивана Церовића, на Kамерној сцени.
Злочин, казна, савест, пристајање и непристајање на злочин, подела одговорности теме су комада који су свом под наслову има назив „Лаки комад о смешном и гнусом“, а који је драматуршки обликовао Божидар Kнежевић. Оглед о мрачној страни људске природе, на сцену ће изнети Небојша Савић, Љубиша Милишић и Сања Микитишин.


„Гнусно као тема приче, као начин на који су се неке ствари радиле на једном нивоу, и на другом нивоу као контрапункт – лакоћа, лакоћа играња, лакоћа прихватања злочина, лакоћа заборава злочина оних који су чинили исте те злочине. Сваки добар текст у себи мора да има парадокс. Већи парадокс од смешног и гнусног тешко да можемо наћи и ту добијамо сву лицемерност људи који су учествовали у злочинима”, истиче редитељ Иван Церовић и додаје:
„Ми желимо да постигнемо катарзичан ефекат. Наравно, цела представа се полако отвара. На почетку је то однос једног лимара и сниматеља и тек се касније, током представе, откривају детаљи и долази се до такозваног крешенда. Представа у себи има примесе атмсофере из филмова Дејвида Линча, зачудности, бизарности, комичних елемената“.


Након премијере представе „Деобе“ редитеља Југа Радивојевића, „Осамнаест мачака и лимар Херман Брум“ обогатиће репертоар најстаријег српског театра. Наредна премијера биће у мају, „Вишњик“, Радослава Миленковића, док су у току пробе представе „Голманов страх од пенала“, редитељке Ане Ђорђевић.

Извор: Српско народно позориште

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *