„НОВА МЕСТА“ КАО ЛЕГАТ ЗА ДАЉИ РАЗВОЈ НОВОГ САДА

Нови Сад поставља нове стандарде у архитектури кроз пројекат „Нова места, а у склопу припрема за титулу Европске престонице културе. Данас отворено за грађане, ново место на Детелинари у Руменачкој улици, још једно је од укупно 36 комшијских простора у чије уређење су укључени грађани и архитектонска струка.

Кроз сарадњу са Друштвом архитеката Новог Сада и Управом за грађевинско земљиште и инвестиције, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” већ четири године уназад ствара нове просторенамењене суграђанима, са циљем да се током Калеидоскопа културе културни садржаји додатно прошире у све делове града.

„Пројекат Нова местаје важан за даљи развој Новог Сада јер на делу показује шта значи када се суграђани питају и одлучују о будућој намени простора на којима се свакодневно срећу, а после короне, верујем и да се овдедруже и повезују. Конкурс којимстручни жири одлучује која најбоља архитектонска решења ће красити наше комшилуке, употпуњава целокупан процес повезивања грађана, независне струке и јавног сектора. У таквој култури заједништва, верујем да радимо у интересу свих Новосађана”, истакао је заменик градоначелника, Милан Ђурић.

Репрезентативно сређен центар Ковиља, уређен простор у Сремској Каменици, сада и на Детелинари, у току ове године допуниће „Нова места” и на Сателиту,Клиси, у Бегечу, Буковцу, Кисачу,али и у новосадском насељу Салајка, као и на раскрсници Омладинског покрета и Париске комуне. Уз то, крајем маја нас очекује нови конкурс Калеидоксопа културе за пет врста уметности, који укључујује и овај у области архитектуре.

„Свако ново место има своју особеност и конкурсом, па и решењима, употпуњава се слика  разноликости Новог Сада. Наравно, у случају већег уређења простора, грађани се питају шта, а струка како да се то уради. Када се ради о мањим комшијским просторима, укључујемо грађане од идеје до реализације уз помоћ архитеката. У оба случаја, надам се да нашим приступом,којим људи кроз процесе стварају просторе и програме, остављамо легат за свеукупан развој Новог Сада и након године титуле”, рекао је Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Уз „Нова места, уређење комшијских простора у граду и приградским насељима, за титулу Европске престонице културе сређује се и обнавља ипет средишта културе Новог Сада: Подграђе Петроварадинске тврђаве, Аламшки крај, центар града, простор Великог Лимана као и мрежа културних станица.

Извор: Нови Сад- Европска престоница културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *