autodesk autocad 2013- keygens only (x-force 32/64bits) free windows 10 pc free git bash for windows 10 best price microsoft office 2016 home and student free eplan free for windows 10
Налазите се овде
Почетна > Култура > НЕДЕЉА КИНЕСКОГ ФИЛМА У СРБИЈИ

НЕДЕЉА КИНЕСКОГ ФИЛМА У СРБИЈИ

Недеља кинеског филма , одржава се од 17. до 22. јуна у Новом Саду.

Oдржава се током и поводом званичне посете кинеског председника Сји Ђинпинга на позив председника Србије Томислава Николића.

Последњих година, Кина и Србија имале су добру сарадњу у домену филма. „Изложба кинеског филма у Београду“, „Недеља кинеског филма на отварању“, „Изложба кинеског филма на Међународној изложби књига у Београду“ су поставиле платформу за добро упознавање кинеске културе и историје. Одржавање ове манифестације има тежњу да унапреди сарадњу филмских радника двеју земаља и допринесе даљем упознавању народа Кине и Србије.

Први кинески неми филм „Борба на планини Динг Ђун“ је снимљен 1905. године у Пекингу, а затим се кинеска кинематографија развија заједно са светском. У протеклих 30 година кинеска кинематографија остварила је брз развој. Само у 2015. години снимљено је 686 филмова, a укупан приход од приказивања износио је 44 милијарде и 69 милиона јуана. И ове године кинематографија остварила је запажен успех. У првом тромесечју, приход из биоскопа износио је 14 милијарди и 470 милиона јуана, од чега удео домаћих филмова износи 72,4 процената.

Током Недеље кинеског филма у Србији и Новом Саду ће бити приказано 6 кинеских филмова који представљају нови успех у уметничком и техничком погледу. Филм „Ветру на мегдан“ отвориће Недељу кинеског филма. Ово је прича о савременом животу младе кинеске генерације. Филм „Сирена“ снажном маштом и необичном техником изражава глобалну тему хармоничног живота човека са природом. Филм „Монах Сјуенцанг из династије Танг“ говори о тешком путу кинеског калуђера Сјуанцанга, тражењу и ширењу будизма пре хиљаду година. Филм „Три борбе против ђавола“ адаптиран је према класичном роману „На Будином путу“. Овај филм је савременим техничким средствима приказао класичну причу. Филм „Одлази господине тумору“ доноси оптимистичан став према животу, а документарни „Сећање на Бошан“ говори о љубави обичних људи према завичају током великих промена које се дешавају у Кини.

Манифестацију у Новом Саду ће увеличати кинеска филмска делегација:

Mao Yu Deputy Director-General of Film Bureau

Ding Li – Division Director of Film Bureau

Liu ChunDivision Director of Film Bureau

Wu Min – Director of Film Import Department, Film Import & Export Corporation, China Film Group Corporation

Feng YueVice President, China Film Promotion International

Wang Mengtian – Business Executive of Foreign Affairs Department, China Film Group Corporation

Lam ChiuyinDirector of Film „To The Fore“

Leung FungyingProducer of Film „To The Fore“

Пројекције у великој сали Културног центра Новог Сада, Нови Сад, Католичка порта 5

Извор и фото: Културни центар Новог Сада

Оставите одговор

Top