МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА У СПОМЕН-ЗБИРЦИ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Поводом обележавања Међународног дана музеја, у понедељак, 18. маја, Спомен-збирка Павла Бељанског припремила је дигиталну пројекцију кратког филма „Живот посвећен уметности“. На музејском сајту и Фејсбук страници, филм ће бити доступан од 10 часова.

Премијерно приказан почетком 2020. године ужем кругу публике у Спомен-збирци Павла Бељанског, овом интернет презентацијом филм заправо добија први широки публицитет. „Живот посвећен уметности“ језгровита је прича о колекцонару и колекцији, која акцентује најбитније епизоде из биографије Павла Бељанског и претварања приватне у јавну збирку. Настао је прошле године, у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду и Уметничким друштвом студената Драмског департмана Академије уметности – Позориштем „Промена“, уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада. Филм је снимљен поводом обележавања стогодишњице првог дипломатског ангажмана Павла Бељанског у Стокхолму 1919. године.

Обележавање Међународног дана музеја један је од повода и за нову поставку Меморијала уметника, Уметници пером Пјера Крижанића, која ћe од среде, 20. маја бити доступна за публику. Истим поводом музеј ће бити отворен за појединачне посете према редовној програмској шеми (среда – недеља, 10–18 часова, четвртком 13–21 час), а до недеље, 24. маја улаз је бесплатан, уз поштовање превентивних мера које је прописала Влада Републике Србије.

Изложба посвећена Петру Пјеру Крижанићу (19. мај 1890 – 31. јануар 1962), једном од родоначелника југословенске карикатуре као ликовне дисциплине, припремљена је поводом 130 година од његовог рођења и приказује 10 радова овог ствараоца, из Збирке ликовне уметности Спомен-збирке Павла Бељанског. Поставком Уметници пером Пјера Крижанићa Спомен-збирка наставља са обележавањем значајних годишњица појединих аутора из колекције, представника епохе српског модернизма. Публика ће бити у прилици да погледа једниствену галерију портрета стваралаца заступљених у колекцији Павла Бељанског и њихових савременика, као и један аутопортрет. Пријатељи попут Јефте Перића, Ристa Стијовића, Мила Милуновића, Петра Добровића, али и супруга Лиза Крижанић, као и сам Пјер Крижанић те многи други, овековечени су критичким оком хроничара и есејисте и пером уметника са истанчаним осећајем за специфичне карактерне финесе ликова.

Током тајања поставке Уметници пером Пјера Крижанића (20. мај – 14. јун), публика ће моћи да употпуни личну библиотеку каталогом Пјер Крижанић: хроничар једног времена из 2013. године, реализованим кад и иистоимена изложба, према награђеном раду Марије Радисавчевић, лауреаткиње Награде Спомен-збирке Павла Бељанског.

Уметници пером Пјера Крижанића је друга поставка Меморијала уметника у 2020. години, а првом изложбом приказаном током фебруара 2020. године, представљен је избор из стваралаштва Живка Стојсављевића, Петра Добровића, Стојана Аралице, Сретена Стојановића и Косте Миличевића. Поставка ће бити доступна до 14. јуна 2020. године.

Спомен-збирка Павла Бељанског је, у складу са препоруком Министарства културе и информисања Републике Србије, од 23. априла 2020. године почела са радом и отворена је за појединачне посете. Од среде, 20. маја музеј се враћа на уобичајено радно време: среда – недеља, од 10 до 18 часова, четвртком од 13 до 21 час. Да подсетимо, у првој недељи, у којој обележавамо Међународни дан музеја, улаз је бесплатан и контролисан у односу на здравствене ризике.*

На музејском сајту и Фејсбук страници наставља се и дигитална акција „Спомен-збирка Павла Бељанског прича о сликама“, како би свима омогућили виртуелни ужитак уз уметничка дела из колекције Павла Бељанског.

* Посетиоци су у обавези да носе маске и рукавице, а уз поштовање физичке дистанце, истовремено у музеј може да уђе највише пет посетилаца.

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *