МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

За музеје у читавом свету, 18. мај 2020. године није обичан понедељак када музеји не раде за публику, ове године на тај дан музеји прослављају Међународни дан музеја. Зато ће Галерија Матице српске 18. маја бити бесплатно отворена за посетиоце, и то од 10.00 до 22.00 сата.

Међународни савет музеја – ICOM ове године је за тему Дана музеја изабрао Музеји за једнакост: разноликост и инклузија, с идејом да укаже на музеје као места где се слави разноликост наших заједница и чији програми и садржаји могу да допринесу препознавању и превазилажењу предрасуда.  Као носиоци промена и поуздане институције, музеји данас могу да покажу и истакну свој значај укључујући се у политичке, друштвене и културне изазове савременог друштва.

У протеклој деценији Галерија је посебну пажњу усмерила ка стварању простора и садржаја доступног за све. Из тог разлога под овогодишним слоганом Музеји за једнакост: разноликост и инклузија сви љубитељи уметности у Галерији Матице српске могу провести један (не)обичан музејски дан, уживати како у сталној поставци Галерије, тако и у изложбама Инспирисани Италијом и Поклон-збирка Драгише Брашована, али и:

  • обогатити своје музејско искуство уз апликацију на знаковном језику Музеј за све
  • доживети уметност кроз проширену реалност са апликацијом Доживи уметност
  • забавити се са децом у „потрази за уметничким благом“ уз дечји водич
  • пронаћи занимљиве и разноврсне кустоске и конзерваторске приче за себе

Сви који посете Галерију на овај посебан „музејски дан“ добијају поклон каталог актуелне изложбе Инспирисани Италијом, а за најмлађе припремили смо поклон књижице из дечје едиције Моја Галерија.

За све информације можете се обратити Јелени Огњановић на телефон 021 4899 018 или 069 1103 051.

 

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *