МАШКАРАДА МУЗЕЈА ВОЈВОДИНЕ

Ово доба године се сматра добом покладних поворки, машкара и карневала које су део и наше нематеријалне културне баштине. Управо овај сегмент нематеријалне културне баштине Музеј Војводине већ 24 година настоји очувати организујући маскирану поворку централним градским улицама – МАШКАРАДУ.

Овогодишња Машкарада ће се одржати у петак, 8марта 2019. године. Као и претходних година, окупљање учесника је испред Музеја Војводине, Дунавска 37, у 12 часова. На платоу Музеја учесници ће имати прилику да представе своје маске. После формирања колоне, уз музичку пратњу и анимацију поворка ће дефиловати централним новосадским улицама – Дунавском, Змај Јовином, Краља Александра, улицом Модене, Булеваром Михајла Пупина и завршиће дефиле у салетли у Дунавском парку.

Током завршног програма биће додељена признања групним маскама, а током поворке и награде за најуспешније појединачне маске. Спонзори овогодишњих награда су Позориште младих, Српско народно позориште, Градска библиотека, биоскоп Арена, Забавни парк Старли,  Издавачка кућа Лагуна, ресторан Дилижанса,  пицерија Адријана, Минаква, плесни центар Болеро, Escape room,  туристичка агенција Путоказ 021….

Током поворке маскирани учесници ће се засладити крофнама и чајем – традиционалним покладним послужењем.

Сваке године покровитељи Машкараде су Град Нови Сад и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Бела недеља била је последња седмица пред велики или ускршњи пост, током те недеље кроз села и градове су се кретале обредне маскиране поворке. Традиционалне маске су често представљале  устаљене личности и улоге. Данас се не ограничавамо на традиционалне маске већ је дозвољено бити креативан и сам осмислити маску.

Завршни дан Беле недеље су Беле покладе које су представљале врхунац забаве и разоноде, проткане шалом, игром и песмом. Тада су се кретале маскиране поворке које су, изводећи разне згоде, увесељавале укућане, а за награду добијале поклоне. Читав ритуал имао је циљ да се прекине зима и призове сунце и почетак нове вегетативне године.

Многе од ових маскираних поворки временом су прерасле у велике светске карневале.

 

Извор: Музеј Војводине

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *