#SHARE LOVE: EXIT PRIKUPLJA I NAGRAĐUJE AKCIJE LJUBAVI IZ CELOG REGIONA!

Danas je pokrenuta velika regionalna društvena kampanja #ShareLove čiji nosioci dolaze iz Zadra, Novog Sada i Sarajeva, a očekuje se da će joj se ubrzo pridružiti i druge organizacije i pojedinici iz svih krajeva Balkana. Vest da je Jure Zubčić iz Zadra svojim hrabrim aktom ispravio grafit mržnje u natpis koji poziva na ljubav,  ove je godine pokrenula ceo region i brojni ljudi suj avno pozdravili ovakav potez na svojim društvenim mrežama,

 ali i putem medija. Motivisani ovim, i sličnim poduhvatimaistaknutih ličnosti, sa željom da se ovakvi plemeniti potezi   prošire i vide širom regiona, EXIT fondacija iz Novog Sada, u saradnji saMunja Inkubatorom Društvenih Inovacija iz Sarajeva, najposećenijom info platformom za osnaživanje mladih hocu.ba i Festivalom84, pokrenula je regionalnu  kampanju #ShareLove.

Akcija je danas je lansirana na društvenim mrežama svih događaja iz Exitove festivalske porodice u Bosni i Hercegovini, CrnojGori, Hrvatskoj i Srbiji, gde su ljudi pozvani da na svojim društvenim mrežama podele pozitivne poruke ili primere kao što je ovajnedavni iz Zadra. Najbolje i najautentičnije objave na Instagramu i Fejsbuku koje pozivaju na  toleranciju, ljubav i poštovanje međuljudima u regionu, a sadrže i obavezne heštegove #sharelove i  #tihabalkanskavecina, biće nagrađeni ulaznicama za EXIT, SeaDance i Sea Star festivale. Akcija traje do 1. juna, a prikupljene poruke biće upućene direktno sa bina na Exitu i drugim festivalima širom regiona.

Jure Zubčić iz Zadra, čiji je kreativni potez pravi primer širenja ljubavi, smatra da moramo biti okrenuti budućnosti, a ne prošlosti, iz koje moramo da izvučemo pouke.

– Nacionaliste ne određuje pripadnost narodu kako to oni vole naglasiti, njih određuje samo nesposobnost stvaranje boljeg društva. Društvo koje živi od samodopadnosti, a ne prihvatajući različitosti, osuđeno je na propast. Jasnim i glasnim stavom, ali i delovanjem na svaki njihov govor mržnje, može se učiniti mnogo. Krenimo od tog koraka, pa će svaki sledeći korak biti sve lakši – rekao je Zubčić.

Ova inicijativa deo je platforme „Tiha balkanska većina“, koju je EXIT u aprilu 2016. godine formirao kao odgovor na rastuće tenzije među državama u regionu. Nastala prvo kao neformalna grupa umetnika i istaknutih javnih ličnosti, koji su uputili otvoren poziv javnosti da se suprotstavi ektremnoj nacionalističkoj retorici, ona je danas jedan širi front i regionalni pokret za saradnju među ljudima koji su većina uprkos fabrikovanim sukobima koji kreiraju pojedine nacionalističke struje. U organizaciji „Tihe balkanske većine“ održane su brojne tribine i kampanje, a koje su za cilj imale da pošalju glasnu poruku da su ljudi koji razumeju značaj jačanja dobrosusedskih odnosa i uzajamnog poštovanja među narodima i pojedincima na Balkanu daleko brojniji i da više ne žele da budu tihi!

EXIT je jedini veliki svetski festival koji je nastao iz društvenog aktivizma, i kao takav nastoji da kroz sve svoje aktivnosti ukaže na važnost zajedništva, jedinstva i kreiranja boljeg društva, koje se suprotstavlja govoru mržnje i fabrikovanju međunacionalnih sukoba.

Akciju #ShareLove je podržala Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

 

Izvor: Exit press

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *