МАНАСТИР ВОДИЦЕ У СРЕМУ

У сремској епархији има неколико манастира који нису на Фрушкој гори али завређују пажњу. Један од њих је манастир Светог апостола и јеванђелисте Марка на Водицама код Инђије. До њега се стиже лепим путем кроз сунцокрете након једног километра вожње (а могло би и шетње), десно од аутлет центра. Могућ је прилаз и сеоским путем из Саса, одн. Нових Карловаца.

Били смо најављени те нас је дочекала једна монахиња. Од ње смо чули да је црква из 1883. о чему сведочи плоча, те да је подиже парох из Саса Александар Јовановић у спомен супруге Персиде.

Постоји икона на којој је описан историјат због чега је изабрано баш ово место. Наиме, слепи дечак из Крчедина по имену Марко залутао је на овим пољима са пастирима. Био је јако жедан, завапио је за воду те му се указала Мајка божија и открила извор. Он је попио воде, умио се и уједно прогледао о чему су сведочили пастири. Отишао је кући оздрављен а његови родитељи су у знак захвалности одмах донели икону Св. Марка. Тако је народ почео да се окупља око овог места.

Црква из 1883. се обнавља почев 2005. када су дошли отац Емилијан и његова некадашња супруга Персида (исто име као и супруге свештеника Александра који је подигао здање), а у монаштву имена Емилија. Од 2011. црква постаје манастир а од 2015. се граде конаци. Отац Дамаскин из Хопова је одређен као настојатељ.

Службе су редовне, недељом и празником од 9 а суботом од 8 сати. Слава манастира је Марковдан који пада 8. маја. Вечерња служба је од 18 летиа зими од 17 сати. У 12 сати се чита акатист пред иконом Богородице Живоносни источник и то данима у којима се не служи лутургија. Вода се узима из одвојене капелице као лек за очи.

Текст и фото: В. Раонић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *