autodesk robot structural analysis professional 2014 xforce free microsoft office 2016 product key free latest working free acdsee mac pro 4 crack free autodesk revit 2016 serial number and product key crack free ice audio wizard download windows 10 pdf expert key free media player classic windows 10 free windows 10 creators edition download free
Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ИЗЛОЖБА „ШАПАТ ПАНОНСКОГ МОРА“

ИЗЛОЖБА „ШАПАТ ПАНОНСКОГ МОРА“

Румски уметник Јовица Панић Јоле ће у суботу и недељу, 24. и 25. јула 2021. од 11 до 21 сат на платоу Петроварадинске тврђаве изложбом–перформансом претворити плато код сата у својеврсну палубу брода који ће „запловити панонским морем” према Новом Саду и нашем Дунаву…

Догађај је намењен за све (не)случајне посетиоце тврђаве који ће моћи да виде изложбу слика урамљених у појасеве за спасавање, да се друже, фотографишу, уживају у музици, разговарају о уметности и буду део општег шапата панонског мора.

Јовица Панић Јоле је сликар, илустратор, дизајнер, дигитални уметник и педагог који живи и ради у Руми. Уз сликање се бави и музиком, боље рећи, вешто их преплиће. Супруг је и отац двоје деце. Рођен је 1959. и то на крсну славу Св. Јован, отуда му и име. Када изведе још једну генерацију ђака од првог до четвртог разреда, и формално ће у пензију.

О њему на интернету нема скоро ништа, није се трудио да направи препознатљивост у Србији. Уколико погледате сајт https://artjole.com/ постаће Вам јасно да сте, ако ништа друго, његове илустрације видели на многим дечјим књигама. Има и свој музички Јутјуб канал, где истражује џез. Ако у Руми изговорите ово име, сви ће знати даје реч о изузетном учитељу и педагогу!

Део његовог стваралаштва су слике на којима је приказао шапат панонског мора. Тај шум и шапат је оригинално урамио у специфичан рам који креира у три димензије тако да изгледа као појас за спасавање. Појас има и своју филозофску причу – човечанство је мало кренуло низбрдо и спас је потребнији него икад. Рамове облаже јутом, додаје конопце и сл. Цео концепт је осмислио сам и запаковао у кружни облик, унутар кога је што стварни – што домаштани подводни свет, пун фантастике и погледа кроз прозор подморнице.

Део ове водене приче био је изложен на видиковцу у Сремским Карловцима, део „шапата” смо видели у Друштву новинара Војводине када је тема била Дунав, а сада ћемо имати прилику да видимо изложбу код сата на Петроварадинској тврђави. Слике ће изложити на отвореном, ту негде у међусфери између Дунава – артерије некадашњег Панонског мора, и неба – наше духовне вертикале. Плато код сата је истурен попут лађе, стога, запловимо још једном Јолетовим морем кроз свет бајковитих боја и бића!

 

Текст: В. Раонић

Фото: Аутор

Оставите одговор

Top