ИЗЛОЖБА „ШАПАТ ПАНОНСКОГ МОРА“

Румски уметник Јовица Панић Јоле ће у суботу и недељу, 24. и 25. јула 2021. од 11 до 21 сат на платоу Петроварадинске тврђаве изложбом–перформансом претворити плато код сата у својеврсну палубу брода који ће „запловити панонским морем” према Новом Саду и нашем Дунаву…

Догађај је намењен за све (не)случајне посетиоце тврђаве који ће моћи да виде изложбу слика урамљених у појасеве за спасавање, да се друже, фотографишу, уживају у музици, разговарају о уметности и буду део општег шапата панонског мора.

Јовица Панић Јоле је сликар, илустратор, дизајнер, дигитални уметник и педагог који живи и ради у Руми. Уз сликање се бави и музиком, боље рећи, вешто их преплиће. Супруг је и отац двоје деце. Рођен је 1959. и то на крсну славу Св. Јован, отуда му и име. Када изведе још једну генерацију ђака од првог до четвртог разреда, и формално ће у пензију.

О њему на интернету нема скоро ништа, није се трудио да направи препознатљивост у Србији. Уколико погледате сајт https://artjole.com/ постаће Вам јасно да сте, ако ништа друго, његове илустрације видели на многим дечјим књигама. Има и свој музички Јутјуб канал, где истражује џез. Ако у Руми изговорите ово име, сви ће знати даје реч о изузетном учитељу и педагогу!

Део његовог стваралаштва су слике на којима је приказао шапат панонског мора. Тај шум и шапат је оригинално урамио у специфичан рам који креира у три димензије тако да изгледа као појас за спасавање. Појас има и своју филозофску причу – човечанство је мало кренуло низбрдо и спас је потребнији него икад. Рамове облаже јутом, додаје конопце и сл. Цео концепт је осмислио сам и запаковао у кружни облик, унутар кога је што стварни – што домаштани подводни свет, пун фантастике и погледа кроз прозор подморнице.

Део ове водене приче био је изложен на видиковцу у Сремским Карловцима, део „шапата” смо видели у Друштву новинара Војводине када је тема била Дунав, а сада ћемо имати прилику да видимо изложбу код сата на Петроварадинској тврђави. Слике ће изложити на отвореном, ту негде у међусфери између Дунава – артерије некадашњег Панонског мора, и неба – наше духовне вертикале. Плато код сата је истурен попут лађе, стога, запловимо још једном Јолетовим морем кроз свет бајковитих боја и бића!

 

Текст: В. Раонић

Фото: Аутор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *