КУЛТУРА, УМЕТНОСТ И ДИПЛОМАТИЈА: 180 ГОДИНА ПРИЈАТЕЉСТВА СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ

Месец франкофоније у Галерији Матице српске

Галерија Матице српске у сарадњи с Француским институтом у Србији и ове године богатим програмом обележава Месец франкофоније. Овог викенда посетиоце Галерије очекује предавање Музеј Лувр – поглед изнутра које ће се одржати у петак 22. марта у 19.00 сати, док ће у суботу 23. марта од 11.00 до 12.30 најмлађи посетиоци моћи да уживају у креативној радионици за децу Када дама уметност ствара.

Предавање Муееј Лувр – поглед изнутра

Мср Јелена Огњановић, кустос Галерије Матице српске

Министарство културе Француске већ неколико година организује програм под називом Courants du Monde (Струје света) где стручњаци у култури из целог света имају прилику да сарађују са експертима из Француске и размењују искуства и знања из најразличитијих области културе. У новембру 2018. године, кустос Галерије Матице српске, Јелена Огњановић, захваљујући Француском институту у Србији, учествовала је у овом програму који је био организован у Музеју Лувр у Паризу. Током десет дана, заједно са колегама из Европе, Африке и Јужне Америке сазнала је на који начин највећи музеј на свету креира и реализује своје изложбе. Како функционише музеј који је прошле године имао преко 10 милиона посетилаца, посетиоци ће моћи да чују на предавању Музеј Лувр – поглед изнутра.

 

Креативна радионица за децу

Када дама уметност ствара

  1. март 2019. године

Након два уметника са којима смо се дружили на претходним радионицама, Саве Шумановића и Богдана Шупута, малишани ће на овој радионици упознати једну даму, сликарку Љубицу Цуцу Сокић. Разговараћемо о томе како су се дружили и слободно време проводили Богдан Шупут и она у Паризу и која места су заједно посећивали. Љубица Сокић је, као и Шупут сликала париске мотиве, али захваљујући њеној бујној машти, они се не могу на први поглед повезати са стварним местима. Посматрајући њену слику Мотив из Париза и репродукције осталих париских пејзажа, малишани ће их повезати са фотографијама париских улица. У креативном делу по угледу на Љубицу Сокић употребиће машту како би приказали своје омиљено место.

 

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *