КОМИЧНА ОПЕРА „СЕВИЉСКИ БЕРБЕРИН“ НА ПАЛИЋУ 29. ЈУНА

Севиљски берберин, комична опера у два чина чувеног италијанског оперског композитора Ђоакина Росинија (1792-1868), биће изведена на Палићу, у суботу, 29јуна 2019. године, на Летњој позорници, с почетком у 21 час.

Росинијево ремек-дело, које му је за живота донело славу и иметак, и данас је његово најизвођеније дело на светским оперским позорницама, а свакако да је међу шест најизвођенијих оперских наслова икада (уз ТравијатуЧаробну фрулуБоемеМадам БатерфлајКармен).

Праизведен пре 203 године у Риму, 20. фебруара 1816. године, Севиљски берберин је тријумф Росинијевог генија (компоновао га је за тринаест дана), најбриљантнији, али и последњи изданак опере буфо. Од Наполеонове смрти није било човека о којем се толико причало од Москве до Напуља, од Лондона до Беча, од Париза до Калкуте, као што се причало о Росинију.  Он је своје дело удаљио од политичког контекста, јер је, пре свега, ишао на комику ликова и ситуација – а у томе је Росини био ненадмашан. Радња се догађа у Севиљи крајем 18. века…

Либрето је написао Чезаре Стербини, према истоименој комедији Пјера Огистена Карона де Бомаршеа, режиjу потписује Ивица Клеменц, сценографију Далибор Тобџић, костимографију Мирјана Стојановић Маурич.

Ова режија је осма поставка Севиљског берберина у СНП-у, а изведена је 30 пута (премијера 30. марта 2012).

Диригент је Александар Којић, Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, а у улогама су солисти: Саша Штулић (Гроф Алмавива), Небојша Бабић (Бартоло), Јелена Кончар (Розина), Васа Стајкић (Фигаро), Горан Крнета (Базилио), Бранислав Станков (Фјорело) и Верица Пејић (Берта). Учествују: мушки Хор и Оркестар Опере СНП-а.

Представа се изводи на српском језику, а траје два сата и четрдесет минута, са једном паузом

 

Извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.