КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ „БРОНЗАНА СКУЛПТУРА КОЈА ТАЈНЕ ЧУВА“

Циклус креативних радионица за децу под називом Ђура Јакшић: Слика и пише, за уметност дише у априлу и мају се организују у оквиру изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности која ће бити отворена у Галерији Матице српске од 5. априла до 21. јуна 2019. године. Пошто се изложбом акцентује уметничко стваралаштво једног од највећих српских уметника XIX века, малишани ће током месеца априла откривати када је Ђура Јакчић одлучио да жели да постане сликар, шта је све било потребно да уради како би свој сан остварио, зашто је два пута боравио у Новом Саду, како наш град чува сећање на њега, као и који познати лекар и песник је био Ђурин велики пријатељ.

Након упознавања са личношћу, уметничким образовањем и путовањима Ђуре Јакшића,зауставићемо се у Новом Саду где ћемо откривати места која нам преносе приче о њему. У бронзаној скулптури, која већ годинама краси Дунавски парк и слуша тајне пролазника препознаћемо лик чувеног сликара и песника Ђуре Јакшића. Кроз различите активности малишани ће открити и због чега је он важан за Српко народно позориште, која места је волео да посећује док је у Новом Саду живео, с ким се дружио и зашто је баш тада одлучио да слика славне јунаке из српске прошлости. Потом ће трагати за сликом која по њиховом мишљењу најпотпуније представља јунака, а пред  портретом Краљевић Марко откриће ко је он био али и како је наш уметник доживљавао јунака. У креативном делу радионице деца ће од глине извајати уметников лик по узору на скулптуру Ђуре Јакшића.

Радионица је отворена за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. Цена улазнице за радионицу је 150 динара, а Ваше дете можете пријавити путем мејла decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs или телефона 0214899017.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.