ЈУБИЛАРНИ ГИТАР АРТ ФЕСТИВАЛ УЗ МАГИЈУ ФЛАМЕНКА

Јубиларни 20. Гитар Арт Фестивал свечано је отворен 12. марта у београдској Комбанк дворани. Како и доликује јубилеју, отварање је уприличено спектакуларним наступом и концертом аутентичног гитаристе Висентеа Амига, који је једини наследник легендарног Пака де Лусије и који важи за најбољег светског фламенко гитаристу.

Концерт најављен под називом „Магија фламенка“, потпуно је оправдао назив јер је заиста за све посетиоце био приређен магичан музички догађај.

Концерт је почео соло изведбом Висентеа Амига у интимној атмосфери, лаганијим тоновима, те нас је  другом нумером полако увео у карактеристично праћење музике и ритма фламенко обележјима ударањем о под ногама и тапшањем осталих чланова бенда из мрака, који су се убрзо затим појавили на бини и придружили Амигу. Остатак вечери у препуној Комбанк дворани био је под велом Шпаније чији су дух извођачи успели да пренесу на све присутне уз фламенко  и оживљене сентименте Медитерана од сете до еуфорије.

 

Висенте Амиго поред тога што је био ученик и што је сарађивао са Пако де Лусијом, делио је сцену и са Дејвидом Боувијем, Ал Ди Меолом и многим  другима. Амиго је својом виртуозношћу, перфектном техником и успешним уклапњем ритмова фламенка београдској публици припредио првокласни музички догађај, на ком је оправдао титулу најбољег фламенко гитаристе на свету.

 

Репертоар концерта чиниле су углавном нумере са албума „Memoria de los sentidos“ који је Амигу донео престижну награду Греми Латин за најбољи фламенко албум. Узбудљиви вокали из Амиговог пратећег бенда и плесна тачка ватреног фламенка једног од протагониста вечерашњег догађаја дигли су публику на ноге пре краја концерта уз громогласан аплауз, док се одушевљење и препознатљиво фламенко -Оле! могло чути са свих страна у публици. Дугим и гласним овацијама публика је вратила Амига и његов бенд на један бис.

Концерт је окончан нумерама „ Réquiem“ коју је шпански виртуоз компоновао на дан кад је преминуо његов  учитељ и велики пријатељ Пако де Лусија, те је ова нумера најличнија посвета на фламенко легенду, те је изведена нумера „Roma“ пропраћена великим овацијама док је поздрављање извођача пре одласка са бине дочекано алпаузом публике у сали која је устала да ода поштовање за предиван концерт и „Магију фламенка“ која ће се сигурно још дуго памтити.

 

 

Текст: Тамара Јовановић

Видео и фотографије: Жељко Савић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *