ЈЕСЕЊИ РАДОВИ ЈКП „ГРАДСКО ЗЕЛЕНИЛО“

Јесен је време када вегетација мирује и представља идеалан период за садњу новог зеленила. У току је реализација пројеката очувања и унапређења зеленила на територији града. 

Тренутно се реализује пројекат „Очување и унапређење зеленила дела улице Бате Бркића, са стамбеним блоком ограниченим улицама Милоја Чиплића, Браће Дроњак, Булевара Јована Дучића и Бате Бркић у Новом Саду“. Овим пројектом предвиђено је озелењавање новоизграђеног дела улице Бате Бркић са стамбеним блоком и подразумева садњу 222 комада садница дрвећа лишћарских и четинарских врста, 4952 комада садница шибља, подизање 382 м живе ограде у зони разделног острва, реконструкција близу 7000 квадрата травњака и поставка заштитних металних стубића како би се спречило непрописно паркирање и уништавање зеленила. У зони стамбеног блока биће постављене парковске клупе за миран одмор и рекреацију становника овог дела града.

Поред овог, у току је и реализација прoјекта „Очување и унапређење зеленила на простору ограниченом улицама Булевар Ослобођења, Димитрија Туцовића, Сремском и Железничком улицом у Новом Саду. Овај пројекат подразумева орезивање и уклањање сувих и болесних грана са постојећих стабала, санацију постојећег зеленила и садњу новог. Сади се 107 комада садница дрвећа јапанске трешње, липе, копривића, дивљег кестена и других врста, 886 комада садница украсног шибља, израду цветне гредице и садњу перена, такође постављање парковских клупа. 

Садња стабала, у деловима који су у непосредној близини подземне инфраструктуре, се врши у полипропиленске цеви како коренови систем не би угрожавао инфраструктуру, као и због заштите саме биљке приликом евентуалних инфраструктурних радова у будућности.

Ови пројекти финансирају се кроз програм Градске управе за заштиту животне средине.

ЈЕСЕЊЕ УЛЕПШАВАЊЕ ГРАДА

Ове недеље из расадника Градског зеленила изашло је близу 70000 комада садница сезонског цвећа и око 40000 комада луковица лале које ће оплеменити цветне гредице, жардињере, канделабре у граду. Уређују се цветне гредице у улици Модене, Дунавском парку, на Кеју, Петроварадинској тврђави, Станичном тргу, Штранду, канделабри који улепшавају улице града, Грб града код зграде Бановине биће освежени јесењим аспектом цвећа из Градског зеленила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *