ФЕСТИВАЛИ, ИЗЛОЖБЕ, ПРЕДСТАВЕ, РАДИОНИЦЕ ОБЕЛЕЖИЋЕ ОКТОБАР У КУЛТУРНИМ СТАНИЦАМА ШИРОМ НОВОГ САДА

Богатство и разноликост уметничких форми и културних пракси и ове недеље обележиће културне станице пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”. Публика ће имати прилику да ужива у изложбама, представама, радионицама, фестивалима у Свилари, Еђшегу, Млину и Руменки.

Овог понедељка, у Културној станици Свилара од 20 сати, Новосађани ће слушати концерт „Од Прве Европе до 2021”, док ће у уторак, 20. октобра, у 19 сати, такође у Свилари, бити отворена концептуална изложба „СоундЦрацкс”. У среду, 21. октобра, публика ће имати прилику да ужива у креативним радионицама „У земљи дудова”. Изложба „Саша Филиповић – омаж уметнику” биће отворена у четвртак, 22. октобра, у 19 сати у Културној станици Еђшег, док ће Први Међународни луткарски фестивал бајки под називом „Верујете ли у бајке” бити отворен у петак, 23. октобра, у 17 сати, у Културној станици Руменка.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број посетилаца на догађајима.

Радионице, изложба, концерт и едукативни програм за децу у Свилари

Специфична, концептуална изложба „СоундЦрацкс”, настала као резултат сарадње наших и аустријски уметника, биће отворена у уторак, 20. октобра, у 19 сати у Свилари. Кроз ову изложбу аутори, Миљан Живаљевић и Вукашин Живаљевић износе сопствену опсервацију и доживљај пандемије која је покосила читав свет. Пројекат носи универзалну поруку са којом ће публика моћи да се поистовети, а успут ће се упознати са уметничким формама које одскачу од традиционалних. Изложба ће бити отворена до 23. октобра. Одмах сутрадан, у среду 21. октобра почиње пројекат „У земљи дудова” архитекте Драгане Којичић. У оквиру овог пројекта, организоване су радионице чији је циљ промоција градитељског наслеђа Новог Сада и Војводине, али и значаја дудова у заштити кућа од влаге. С друге стране, ауторка ће кроз радионице показати како земљана архитектура може бити прилагодљива савременом контексту, те ће показати на које начине је она данас примењива, користећи мотиве дудова, свилених буба и других природних елемената. У среду, 21. октобра, радионице ће се одржавати од 14 до 17 сати, 22. октобра – од 14 до 18 часова, а 23. октобра ће бити уприличени и предавање и изложба, од 17 часова.
Пројекат „Марија Трандафил срце Новог Сада” почеће 21. октобра у 18 сати, а циљ пројекта је подстрек женском стваралаштву и већа укљученост жена у културни живот. У суботу, 24. октобра, у 19 сати, публика ће имати прилику да ужива у концерту женске певачке групе „Станислав Препрек”, док ће најмлађи, истог дана, 24. октобра, од 11 сати уживати у динамичном, едукативном програму „Прво школско звоно”, чији је циљ афирмација значаја знања која се стичу школовањем, вредна уметничка остварења и афирмација дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу.

Изложба, пројекција филма и едукативне радионице у Еђшегу

Културна станица Еђшег ове недеље отвара врата креативцима. У понедељак, 19. октобра од 18 сати одржаће се радионице луткарства за децу „Са лутком кроз наслеђе”, Културног центра Нови Сад. Полазници ће се упознати са историјом луткарства, начином и материјалима коришћеним за израду лутака кроз историју, техникама и трендовима луткарства. Сви заинтересовани грађани могу се пријавити путем мејла радионицеудворцу@гмаил.цом. Истог дана, 19. октобра, од 19.30 биће уприличене радионица „Типографија”, на којима ће сви заинтересовани грађани научити основе калиграфије, илустрације и дизајна. Радионице се одржавају у оквиру манифестације „Антићеви дани” и окупљају поштоваоце истакнутог уметника. Током „Антићевих дана” публика има прилику да се упозна са животом и делима једног од наших највећих песника и истовремено са јединственим духом Новог Сада и Војводине који се и данас преноси захваљујући Антићевим песмама. Пријаве се врше путем мејла радионицеудворцу@гмаил.цом. У оквиру исте манифестације и деца ће уживати на ликовно – едукативним радионицама које ће почети у среду, 21. октобра, у 18 сати. Они ће се упознати са ликовним техникама и правилима ликовног обликовања.
Радионице плесног језика Гага одржаће се у уторак, 20. октобра, у 19 сати. Гага потиче из веровања у исцељење, динамику и моћ сталне промене кроз покрет. Гага представља и нов начин стицања знања и самосвести кроз тело, али и даје оквир за откривање и јачање тела, поспешује флексибилност, издржљивост и агилност док осветљава чула и машту. Сви заинтересовани плесачи и плесачице, професионални или рекреативни, формулар могу пронаћи на линку.
У четвртак, 22. октобра, у 19 сати биће отворена изложба „Саша Филиповић – Омаж уметнику” удружења „Еустахија”, која нам доноси слике, цртеже и фотографије Саше Филиповића, академског уметника из Ирига. Изложба ће бити отворена до 29. октобра. Пројекција филма „Мотхерлоад” одржаће се у петак, 23. октобра, у 19 сати, док ће у недељу, 25. октобра, у 11 сати бити изведена опера за децу „Пчелица Дана”, удружења „Високо Ц”.

Фестивал бајки у Руменки и представа „Повуци – потегни” у Млину

„Верујете ли у бајке?”, назив је првог Међународног луткарског фестивала бајки који ће бити одржан 23. и 24. октобра од 17 до 20 сати, у Културној станици Руменка. У фокусу фестивала је бајка као традиционална наративна форма која баштини архетипску причу о борби добра и зла, уз примесу фантастичних елемената које читалац перцепира као реалност и тиме се, вековима уназад, гради колективна свест која имплицира потребу за веровањем у чудесно, односно човековом потребом да верује у бајке.
У Културној станици Млин, 24. октобра, у 20 сати биће изведена представа „Повуци – потегни” у извођењу позоришне трупе „Држ’ не дај”, која је део пројекта „EYE-NET”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”. Представа говори о историјском пресеку Европске уније и о томе како ми доживљавамо функционисање ове заједнице с једне стране, а са друге, о свести младог човека из Србије, који говорећи о себи и својој породици, истовремено осликава стање свести целе нације данас. Улаз на представу је бесплатан.

Други по реду позоришни фестивал „УПАД” Студентског културног центра Нови Сад, који је покренут прошле године, са циљем унапређења позоришне уметности за младе, биће свечано отворен данас, 19. октобра у 20 сати представом „Сакриј се негдје далеко. До смрти” у Новосадском позоришту. Током 13 дана, до 1. новембра биће изведено чак осам представа у Новосадском позоришту, Гимназији „Лаза Костић”, Спомен – збирци Павла Бељанског и Српском народном позоришту, а целокупан програм публика може да погледа на овом линку.

Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *