ИЗЛОЖБА НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ „МОДЕРНОСТ И НАЦИЈА“

Четвртак, 20. јули у 20.00 часова у МСУРС

Изложба велике српске сликарке Надежде Петровић „Модерност и нација“ приређене поводом 150 година од њеног рођења биће свечано отворена у четвртак, 20. јула у 20.00 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске. Изложба се организује у сарадњи са Народним Музејом Србије и представља њихов најзначајнији изложбени пројекат у овој години, који је инициран од стране Министарства културе Србије, будући да је извршни савјет УНЕСКО-а изабрао Надежду Петровић за УНЕСКО личност 2023. године.Тим поводом су изабране институције из Србије, Словеније и Републике Српске, међу којима је наш Музеј добио част да у Бања Луци представи ову репрезентативну изложбу. Заједничка сарадња је остварена у циљу повезивања јужнословенских држава и институција, а што је у складу са личним идејама и дјеловањима Надежде Петровић за коју с правом можемо рећи да је најзначајнија српска сликарка чији је рад валоризован и у европским оквирима.

Умjетнички опус Надежде Петровић несумњиво је помjерио границе српског сликарства, охрабрио генерације умjетника са почетка 20. вијека ка новим умјетничким дометима и усмјерио касније генерације. Иако су је у току ликовног развоја водили зрели ставови да буде особена и отворена ка свему новом што јој се пружи, неминовна је била постепеност у грађењу ликовног израза. Репрезентативан ликовни опус Надежде Петровић на изложби представљен је преко хронолошких тематских цјелина кроз које можемо да пратимо цјелокупни развој њеног приступа сликарству и формирање њеног аутентичаног ликовног израза. Публика ће имати прилику да у потпуности сагледа развојну линију од минхенског периода, слика земље и народа, импресионистичких епизода и националног наратива, па све до дјела која настају у Паризу, којима Надежда Петровић остварује побједу модерне слике.

Како би стваралаштво Надежде Петровић било представљено на цјеловит и свеобухватан начин, поред дјела које Народни музеј баштини, изложба обухвата и радове из Музеја савремене уметности у Београду, Уметничке галерије Надежде Петровић у Чачку, Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске у Новом Саду. Заједно са дјелима која су поставила темеље српском модерном сликарству, публика ће имати прилику да упозна Надежду Петровић и као прву српску фотографкињу.

Аутопортрет, 1907.

Обиљежавање овог великог јубилеја започело је на Дан државности Србије 15. фебруара у Народном музеју Србије, након тога изложба је гостовала у Словенији у Галерији „Божидара Јакца“ у Костањевици на Крки, а потом у Музеју савремене умјетности Републике Српске. Након гостовања у Бањалуци изложба ће бити отворена у Галерији „Надежде Петровић“ у Чачку у граду у коме је рођена, 11. октобра на дан њеног рођења. Посебно треба нагласити да је ове године Град Чачак изабран за прву Националну престоницу културе Србије због чега је и ова сарадња на пројекту још важнија.

Аутори изложбене концепције и монографије која је прати су проф. др Лидија Мереник и проф. др Игор Борозан са катедре за Историју уметности Филозофског факултета у Београду.

Поставка изложбе Надежде Петровић „Модерност и нација“ у Музеју савремене умјетности Републике Српске имаће и посебан програм инклузије за слијепа и слабовида лица који је реализован у сарадњи са Тифлолошким музејом из Загреба и Специјалном библиотеком за слијепа и слабовида лица Републике Српске, а који укључује тактилне репродукције дјела Надежде Петровић. Овај програм посебно је реализован на сликама – „Баварац са шеширом“, „Море“, „Призренка“ и „Грачаница“ из Уметничке галерији „Надежда Петровић“ у Чачку које су саставни дио Спомен собе Надежде Петровић у овој институцији, а које ће након реализације пројекта постати саставни дио ове сталне поставке.

Косовски божури, Грачаница, 1913.

Надежда Петровић је међу великанима српског сликарства који су оставили неизбрисив траг у Србији крајем 19. и 20. вијека. Школовала се у Београд и Минхену, писала је ликовне критике, била је велики хуманитарац и добротвор, учествовала је у оснивању хуманитарне организације Коло српских сестара, те вођена идејом културног уједињења Јужних Словена била је иницијатор покретања Прве југословенске изложбе и умјетничке колоније на Балкану у Сићеву. Као болничарка, учествовала је у Балканским ратовима и Првом свјетском рату, његујући рањенике и бринући се о болесницима. У новонасталим ратним околностима из чина сликања Надежда црпи моралну и емотивну снагу, а њене слике, уз умјетничку вриједност, носе тежину узвишеног дјела подареног Србији. Тада настају чувена дјела са мотивима Везировог моста и Грачанице, те слике које остављају свједочанство о трагичној судбини српског народа. Обољела је од тифуса, због којег је трагично преминула 1915. године у Војној болници у Ваљеву.

Надежда Петровић, 1913.

Ова истакнута умјетница је активно учествовала у стварању, унапређивању и осавремењавању јединственог умјетничког простора, као и на подстицању сарадње између јужнословенских умјетника. Изложба „Модерност и нација“ ће бити отворена до 26. септембра 2023. године.

Извор: Музеј савремене умјетности Републике Српске
Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *