ИЗЛОЖБА МУЗИЧКИ ИНТЕРМЕЦО – КОЛЕКЦИЈА МУЗИЧКИХ ПЛОЧА ПАВЛА БЕЉAНСКОГ

У петак, 11. септембра у 20 часова у Спомен-збирци Павла Бељанског биће отворена изложба Музички интермецо: колекција грамофонских плоча Павла Бељанског. Изложбу ће отворити Синиша Бокан, декан Академије уметности Универзитета у Новом Саду.

Сведочанства о животу и личности дипломате и колекционара Павла Бељанског, поред колекције умeтничких дела прве половине 20. века пружају и предмети из мање познатих збирки његовог легата. Спомен-збирка Павла Бељанског поставком Музички интермецо: колекција грамофонских плоча Павла Бељанског по први пут приказује ову збирку у целини, која сведочи о укусу колекционара и његовој посвећености музици. 

Колекција грамофонских плоча Павла Бељанског обухвата репрезентативна издања класичне музике на плочама од шелака компанија „Колумбија“ (Columbia Records), „Хиз мастерс војс“ (His Master’s Voice), „Пате“ (Pathé), „Полидор“ (Polydor). На више од деведесет снимака, у пар случајева на једној плочи по два, за слушање на брзинама од 78 и 80 обртаја у минути, сачувана су различита дела чувених композитора из доба барока, бечке класике, романтизма и с почетка 20. века. Реч је о ремек делима Ј. С. Баха, Хендла, Хајдна, Моцарта, Бетовена, те великана 19. века као што су Шопен, Шуберт, Лист, Вагнер, Сметана и други. На плочама су углавном заступљени снимци извођења „уживо“, те је тако Бељански узбудљиви музички живот светских метропола унео у свој дом организујући соарее, приређујући искуство готово равно прусуству у концертној сали. Захваљујући колекцији грамофонских плоча, сазнајемо више о дипломатским боравцима Павла Бељанског у иностранству, где га је колекционарска страст, уз обиласке музеја, галерија и антикварница, водила и ка репрезентативним продавницама плоча у Француској и Италији.

Изложбу прати каталог колекције плоча Павла Бељанског са текстовима ауторке пројекта Јасмине Јакшић Субић, вишег кустоса, и музиколога проф. др Ире Проданов и др Милана Милојковића са Академије уметности у Новом Саду. 

Поставка ће бити отворена до 18. октобра 2020, а пратећи програм ће обухватити ауторска предавања са слушањем музичког избора инспирисаног колекцијом плоча Павла Бељанског, као и концерт студената Академије уметности у Новом Саду, настао као део пројекта „Уметност, комуникација, медији“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *