explorer 10 for windows 7 32 bit free microsoft windows 10 home usb retail free adobe premiere pro cc system requirements 2019 free audio device windows 10 download filemaker pro 14 windows 10 free microsoft visio 2013 uninstall free exploring adobe illustrator cs6 pdf free codice product key windows 10 enterprise 2017 free
Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > IZLOŽBA BOGDANA MAKSIMOVIĆA OD 9. JULA U GALERIJI „OSTAVINSKA”

IZLOŽBA BOGDANA MAKSIMOVIĆA OD 9. JULA U GALERIJI „OSTAVINSKA”

  • Izložba „Pas de Deux” uklapa mitove, antičke simbole i drevna predanja sa erotikom – sledeći dugu umetničku tradiciju koja potiče još od renesanse
  • Rad na serijalu traje od 2015. godine
  • Bogdan Maksimović je dobitnik dve plakete Majske izložbe; učesnik je više kolektivnih i autor tri samostalne izložbe   

Izložba Bogdana Maksimovića pod nazivom „Pas de Deux” biće otvorena od 9. jula u galeriji KC Magacin „Ostavinska”, svakog dana od 17 do 21 sati.

Izložba „Pas de Deux” uklapa mitove, antičke simbole i drevna predanja sa erotikom – jednom od najdužih umetničkih tradicija koja se provlači od renesanse naovamo.

„Radovima su obuhvaćeni neki od najpoznatijih mitova – mit o Samsonu, Haosu i Erosu, Veneri, Davidu i Golijatu, o Evropi iz Homerove „Ilijade”, i drugih. Centralni motiv je erotika koja se, sa jedne strane, oslanja na tradiciju i slike poput Botičelijeve „Venere”, a sa druge strane je preispituje. Junakinje slika su smele i svesne sebe. One gledaju posmatrače pravo u oči i ruše tabue pokazujući da su svesne pogleda koje privlače”, objašnjava Bogdan Maksimović.

Rad na seriji radova „Pas de Deux” Maksimović je počeo 2015. godine: „Ova izložbena postavka obuhvata 20 radova koji spajaju različite estetike – stripa, 3d i digitalne grafike i oslanja se na klupsku, kabare i burlesknu estetiku. U većini slučajeva, likovi na slikama su stvarne ličnosti. Radio sam sa modelima i uz njihovu saglasnost jer sam želeo da prenesem na radove njihove identitete i vrednosti.”

Maksimović ističe da je u centru zbivanja tradicionalni muški pogled, takozvani male gaze: „Krenuli smo da radimo u trenucima razvoja Me Too i Time’sUp pokreta i hteli smo da vidimo kakva je naša uloga u svetu koji se menja. Pozicija umetnika kao belog sredovečnog muškarca je nezgodna kad su takve teme u pitanju, ali tematika „Pas de Deux” dekonstruiše klasičan muški pogled i podstiče emancipaciju žena kroz ukidanje tabua tela i oslobađanjem ženske i intimne prirode. ”

Bogdan Maksimović je studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, a potom završio studije i diplomirao u Školi umetnosti Utreht (Holandija). Predsednik je Dizajn sekcije ULUPUDUS-a i dobitnik dve plakete Majske izložbe za radove „UnderPressure”i „Muza”. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a organizovao je i tri samostalne izložbe. Poslednja izložba „Pas de Deux” biće otvorena do 15. jula.

Оставите одговор

Top