IZLOŽBA BOGDANA MAKSIMOVIĆA OD 9. JULA U GALERIJI „OSTAVINSKA”

  • Izložba „Pas de Deux” uklapa mitove, antičke simbole i drevna predanja sa erotikom – sledeći dugu umetničku tradiciju koja potiče još od renesanse
  • Rad na serijalu traje od 2015. godine
  • Bogdan Maksimović je dobitnik dve plakete Majske izložbe; učesnik je više kolektivnih i autor tri samostalne izložbe   

Izložba Bogdana Maksimovića pod nazivom „Pas de Deux” biće otvorena od 9. jula u galeriji KC Magacin „Ostavinska”, svakog dana od 17 do 21 sati.

Izložba „Pas de Deux” uklapa mitove, antičke simbole i drevna predanja sa erotikom – jednom od najdužih umetničkih tradicija koja se provlači od renesanse naovamo.

„Radovima su obuhvaćeni neki od najpoznatijih mitova – mit o Samsonu, Haosu i Erosu, Veneri, Davidu i Golijatu, o Evropi iz Homerove „Ilijade”, i drugih. Centralni motiv je erotika koja se, sa jedne strane, oslanja na tradiciju i slike poput Botičelijeve „Venere”, a sa druge strane je preispituje. Junakinje slika su smele i svesne sebe. One gledaju posmatrače pravo u oči i ruše tabue pokazujući da su svesne pogleda koje privlače”, objašnjava Bogdan Maksimović.

Rad na seriji radova „Pas de Deux” Maksimović je počeo 2015. godine: „Ova izložbena postavka obuhvata 20 radova koji spajaju različite estetike – stripa, 3d i digitalne grafike i oslanja se na klupsku, kabare i burlesknu estetiku. U većini slučajeva, likovi na slikama su stvarne ličnosti. Radio sam sa modelima i uz njihovu saglasnost jer sam želeo da prenesem na radove njihove identitete i vrednosti.”

Maksimović ističe da je u centru zbivanja tradicionalni muški pogled, takozvani male gaze: „Krenuli smo da radimo u trenucima razvoja Me Too i Time’sUp pokreta i hteli smo da vidimo kakva je naša uloga u svetu koji se menja. Pozicija umetnika kao belog sredovečnog muškarca je nezgodna kad su takve teme u pitanju, ali tematika „Pas de Deux” dekonstruiše klasičan muški pogled i podstiče emancipaciju žena kroz ukidanje tabua tela i oslobađanjem ženske i intimne prirode. ”

Bogdan Maksimović je studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, a potom završio studije i diplomirao u Školi umetnosti Utreht (Holandija). Predsednik je Dizajn sekcije ULUPUDUS-a i dobitnik dve plakete Majske izložbe za radove „UnderPressure”i „Muza”. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a organizovao je i tri samostalne izložbe. Poslednja izložba „Pas de Deux” biće otvorena do 15. jula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *