ИЗ НОВОГ САДА И БЕОГРАДА У ПРИЗРЕН НА МЕДИМУС 2022

Седми међународни фестивал средњевековне и ренесансне музике Медимус 2022 одржан је последњег викенда августа у царског граду Призрену. Овогодишњи догађај, посвећен Светом Стефану Дечанском поводом 700 година од крунисања, уприличен је у атријуму Цркве Светог Спаса под Душановом тврђавом, са благословом Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија. На платоу Цркве Светог Спаса отворена је најпре изложба фотографија са Медимуса 2018–2021 „Објективно из средњег века” концертног фотографа Желимира Гвојића Ел Гвојоса. Програм је отворио мр Живојин Ракочевић, директор Дома културе Грачаница.

Срби Призренци су одувек имали обичај да певају или свирају, или пак и једно и друго. Сама идеја фестивала почива на чињеници да је средњовековни музичар познат као Драган Призренац свирао на трговима Дубровника али и на крунисању цара Душана, 16. априла 1346. у Скопљу. Он је свирао царско коло уз пратњу лаутара. Један од зачетника и уметнички директор фестивала др Дарко Карајић, и сам je покретач школе лауте у школству Србије и професор гитаре на Факултету музичке уметности у Београду.

Прво вече фестивала било је резервисано за интернационални ансамбл Медимус/Canso који је изводио рану музику Европе где је изведено и неколико песама из чувене Кармине буране. Призренски репертоар прикупљен на терену певала др Сања Ранковић, професор и етномузиколог из Београда. Друге фестивалске вечери наступио је Ансамбл Anonymus 4.

Сем културних и верских посленика са простора Косова и Метохије, на фестивал су дошли и посетиоци из Новог Сада, Београда, Крагујевца и Краљева. Међу њима је било Призренаца који су протерани са својих огњишта, међу којима је најстарији путник био 84-годишњи Драган из Београда, иначе рођен у Пећи а живео у Призрену. Многи посетиоци су кренули први пут на свето српско тло али је свако од њих утврдио јаку жељу да се поново врати.

Група је прве ноћи спавала у новим лепим конацима манастира Бањска који је пре извесног времена обновио производњу настаријег занатског пива на Балкану а које је могло да се проба у оближњој Рајској бањи. Посетиоце је примио игуман Бањске отац Данило. Он је госте упознао са овом, четвртом по важности царском лавром. Другу ноћ путници су преспавали у конацима манастира Светих Архангела код Призрена. Када се овде једном преспава, практично се стекне други дом. Гости су овде обедовали заједно са музичарима који наступају на фестивалу а игуман Михаило је, као и увек, био сјајан домаћин.

Током тродневног путовања посећено је много светиња. У петак је прво посећен манастир Градац, задужбина Јелене Анжујске под падинама Голије. Путнике је потом примио свештеник Цркве Светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице где се свакодневно одвија литургија како би се што више помогло напаћеном српском живљу на Косову и Метохији. Након организованог ручка у Косовској Митровици, многи путници су по први пут посетили манастир Соколицу који се налази између Косовске Митровице и древног Звечана, под падинама где се гнезде соколови на око 850 м нв, те запалили свећу за недавно упокојену игуманију Макарију. Манастир чува вредну мермерну скулптуру Богородице са Христом која је некада красила портал припрате манастира Бањска а због које овде долазе људи свих конфесија.

У суботу 27. августа, путници су посетили манастир Грачаница који ове године бележи своју 701. годину трајања. Пут је даље водио ка манастиру Драганац, једином активном у Косовском Поморављу. Ходочаснике је примио игуман Иларион који је присутнима прочитао молитву. Након тога је уследило послужење и дружење, као и куповина чувеног тамјана чију је производњу овај манастир покренуо у оквиру своје економије. Након Драганца путници су посетили манастир Светих Архангела код Призрена и гробно место цара Душана, а након обеда и Богословију, Саборну цркву и Богородицу Љевишку, те присуствовали првој фестивалској вечери под Каљајом.

Након спавања у Архангелима, група је уранила како би присуствовала великогоспојинској литургији у манастиру Високи Дечани. Било је сасвим довољно времена и за чувену Пећку патријаршију, те изоловани манастир Будисавци у општини Клина који је задужбина Јелене Дечанске, сестре краља Стефана Дечанског.

Фестивал је организован од стране Друштва пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена из Младеновца, Фондације Свети Архангели и Дома културе Грачаница. Покровитељ Медимуса је Министарство културе и информисања Републике Србије, а пријатељи фестивала Телеком Србија, превозник Колашин превоз, WindМill студио из Новог Сада, ТВ и медијске куће, вредни појединаци и људи добре воље. Програм је водила Драгана Ковачевић Ракочевић. Све је успешно спроведено упркос рестрикцијама струје на подручју Косова и Метохије.

Извор: ТВ Арс медија

Текст и фото: В. Раонић

Администратор: ДНМ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *