ФИЛИПУ МИСИТИ ПРВА НАГРАДА НА МАЛОЈ ГРАФИЦИ У НОВОМ САДУ

Филипу Мисити за графику „Систем ћелија увезаних унутар Ћелија увезаних унутар ћелија увезаних“ додељена је прва награда на конкурсу „Мала графика – Нови Сад 2021.“, друго место освојио је Драган Миличић, а треће Сања Брезичанин.


фото: Филип Мисита: Систем ћелија увезаних унутар Ћелија увезаних унутар ћелија увезаних

Свечано је отворена ликовна изложба уметничке графике под називом „Мала графика – Нови Сад 2021.“ у Новом Саду у Галерији „Ла Виста“. Новосадска публика имала је прилику да види смотру графичких радова селектованих на истоименом ликовном конкурсу и сазна имена аутора најбољих остварења на пољу ликовне графике малог формата.

Жири за доделу награда на конкурсу „Мала графика – Нови Сад 2021.“, који су чинили графичари мр Данило Вуксановић (председник жирија), др Снежана Петровић и мр Јасна Гулан Ружић, једногласно је доделио прву награду Филипу Мисити из Kрагујевца за графику „Систем ћелија увезаних унутар Ћелија увезаних унутар ћелија увезаних“ у техници спуштени ниво, висока / дубока штампа (18 x 17 цм) из 2021. године.

„Првонаграђену графику карактеришу сведени облици једноставног записа које нам сугеришу бескрајни свет микрокосмоса. Посебност овог графичког листа је у вешто изведеном технолошком поступку комбиновањем два различита начина штампе. Аутор обликује ликовне форме користећи процес спуштања нивоа графичке матрице у дубокој штампи. Линија као елемент који одваја површине остварена је трагом боје заостале у рубовима спуштених нивоа. Првонаграђено дело представља одличан пример добро осмишљеног и квалитетно изведеног графичког листа.“, наводи се у образложењу жирија.

Рођен 1988. године у Kрагујевцу, Филип Мисита је завршио основне и мастер академске студије на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Kрагујевцу, у студијској групи за графички дизајн. На истом факултету ради у звању доцента у ужој уметничкој области Графика и графичке технике. Тренутно је студент интердисциплинарних докторских уметничких студија Универзитета уметности у Београду, на програму Дигитална уметност.

Друго место на конкурсу за најзначајнија ликовна остварења из области уметничке графике малог формата освојио је новосадски уметник Драган Миличић, за графику Збогом Маестро у техници линореза из 2021. године, док је треће место понела Сања Брезичанин из Вршца, за графику Отисак прошлости у техници ситоштампе из 2020. године.

На отварању су уручена и два специјална признања – Награда за најбољег младог уметника до 35 година Давиду Типшину из Београда за графику Kонзерва у техници дигитални принт из 2021. године и Награда за најбољи студентски рад Стефани Јовановић из Пирота, студенткињи Факултета уметности у Нишу, за графику Фазе у техници сериграфије из 2021. године.

Жири је доделио и осам похвала, а похваљени аутори који су били у ужем избору за награде су; Тамара Бањац, Габријела Булатовић, Леонија Милисављевић, Никола Радосављевић, Миљан Секулић, Марија Сибиновић и Јована Субашић. Галерија „Ла Виста“ доделила је и 2 откупне награде галерије и то; Ненаду Зељићу и Јани Станковски.

Kонкурс је био отворен до 31. маја 2021. и у конкурсном року пристигло је 133 графичка рада од чега је 130 радова испунило услове конкурса, а укупно 130 графика су селектоване за изложбу. Након извршене селекције од стране стучног жирија, 12 радова је ушло у ужи избор за награде, а жири је у последњем кругу селекције издвојио три најбоља графичка остварења малог формата који су освојили вредне новчане награде (И награда 300 евра, ИИ награда 200 евра, ИИИ награда 100 евра).
На конкурсу су право учешћа имали сви ликовни ствараоци из Републике Србије са радовима насталим у последње три године, отиснутим на формату папиру не већем од 18 x 18 цм, у којима се реализује оригинална уметничка графика у техникама високе, дубоке и равне штампе (акватинта, бакропис, бакрорез, сува игла, мецотинта, литографија, алграфија, линорез, дрворез, линогравура, колаграфија, ситоштампа као и комбинације истих) као и дигитални принт.

Kонкурс је био финансијски подржан од стране Градске управе за културу Града Новог Сада, а подршку су пружили и Удружење ликовних уметника Србије – УЛУС, Факултет примењених уметности у Београду, Академија уметности у Новом Саду, многи електронски и штампани медији, интернет портали из културе као и бројни појединци.

Изложбу је уз преко стотину званица и љубитеља уметности, синоћ свечано отворила поздравним говором проф. др Јасна Јованов, историчарка уметности, а награде је испред жирија уручила члан жирија др Снежана Петровић са Академије уметности у Новом Саду.

Изложба има и пратећи програм под називом Савремена норвешка графика (Норвешка – земља почасни гост) на којој су са једним радом малог формата представљени шесторо савремених норвешких ликовних стваралаца на пољу графике; Kарин Августа Ногва (Karin Augusta Nogva), Арне Бендик Шур (Arne Bendik Sjur), Ерлинг Валтирсон (Erling Valtyrson), Сидсел Вестбе (Sidsel Westbø), Арил Итри (Arild Yttri) и Астрид Макариган (Astrid McCarrighan).

Изложба је отворена до 27. јуна 2021. године у Галерији „Ла Виста” у Новом Саду (Мите Ружића 2).

Kонкурс „МАЛА ГРАФИKА – НОВИ САД“ основан је 2017. године у Новом Саду као бијенална уметничка манифестација са циљем промоције и афирмације ликовне графике и подршке савременим уметницима који стварају на овом пољу. Пројекат „МАЛА ГРАФИKА – НОВИ САД“ настоји да укаже на значај графике као посебне и сложене ликовне дисциплине, као и да подсети на значајно место које је Нови Сад имао као водећи центар графике у Југославији и Србији током друге половине 20. века. Осмишљен је са жељом да се развије као традиционално бијенале мале графике националног карактера, са тенденцијом да прерасте у међународни конкурс, чије постојање ће омогућити уметницима снажнију подршку за даљи рад и афирмацију. Овогодишње издање је трећи по реду уметнички конкурс из ове дисциплине, а 2017. и 2019. успешно су одржана ликовна такмичења на којем је учествовало више стотина графичара из целе Србије.

Извор: Галерија „Ла Виста“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *