ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ У ФОКУСУ МЛАДИХ

Током протеклог викенда, од петка 12. до понедељка 15. октобра, у Сремским Карловцима реализована је прва активност на пројекту „European Youth Engagement Network – EYE-Net“ („Европска мрежа за омладински ангажман“) чији је носилац и координатор Фондација „Нови Сад 2021“, а реализује се у сарадњи са још 15 партнерских организације из региона и Европе.

Идеја пројекта је активирање младих и стављање у фокус европских вредности кроз креирање 5 омладинских позоришних представа које ће обрадити неке од актуелних тема и вредности Европске уније. На пројекту ће заједно радити организације из Србије, Хрватске, Словеније, Италије и Мађарске.

Један од партнера на пројекту је и Општина Сремски Карловци, а прва активност реализована је управо у Свечаној сали Карловачке гимназије. Окупљање у Сремским Карловцима само је први корак у реализацији пројекта који ће трајати све до децембра 2019. године. Креативној радионици присуствовало је укупно 80 учесника и учесница из Србије и партнерских држава. Учествовали су млади и омладински радници из Ријеке, Вараждина, Новог Места, Марибора, Будимпеште, Печуја, Падове и Ђенове, а поред њих радионици су присуствовали и представници партнерских организација из Србије, као и ученици и ученице Карловачке гимназије који су се упознавали и разменили ставове и искуства са вршњацима из европских држава. Сви актери ове почетне радионице имаће улоге у продукцији омладинске позоришне представе као глумци или аутори, док је од априла наредне године планирано извођење представе у форми путујућег фестивала у државама партнера на пројекту, а домаћа јавност ће имати прилику да погледа представе током јуна 2019. године. Посебан фокус пројекта је на учешћу младих са смањеним социјалним могућностима.

Пројекат „European Youth Engagement Network – EYE-Net је одобрен и финансиран средствима ЕУ у оквиру програма „Europe for Citizens“ (Европа за грађане и грађанке) Европске комисије. Пројекат је рангиран као четврти од укупно 109 пристиглих пријава и 19 одобрених пројеката у 2018. години у оквиру потпрограма „Мреже градова“.

 

Извор: Прес Нови Сад 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.