„DANCING MUSEUMS“ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Несвакидашњи перформанс „Dancing Museums“ заказан је за 11. август с почетком у 19 часова, у Галерији Матице српске. Француски кореограф Стив Камсо, заједно са новосадским плесним удружењем Groove показаће на који начин присуство плеса може да понуди нове начине доживљавања уметности и културног наслеђа.

Dancing Museums“ реализује „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у сарадњи са плесним удружењем Groove, Француским институтом и удружењем грађана „Кошница“ са идејом да повеже локалну сцену, односно плесаче, галерије и музеје и заједницу (публику) језиком који је свима познат – плесом.

„Плес у музејима може имати више праваца и димензија и укључивање локалних плесача је веома важно. Настојим да плесаче уведем у јавни простор, у музеје, да осете амбијент и повежу се са уметничким делима, како би својим покретом културно наслеђе приближили публици. Да их натерам да промишљају, да се труде, да комбинују садржај и форму, како би поставили свој рад између индустрије и уметности, поезије и забаве, како би то било изненађујуће путовање за публику. Са плесним удружењем Groove сам већ сарађивао, то су сјајни плесачи, са којима сам се одлично повезао“, прича Камсо пред наступ у Галерији Матице српске.

Камсо је идеју „Dancing Museums“ први пут реализовао још 2017. године у Националном музеју имиграције у Паризу. Како и сам уметник каже, успео је да одведе јавност даље од сталне поставке, до простора који нису видљиви и доступни и на потпуно нов начин приближи уметничка дела и само здање Музеја које је изграђено ’30. година прошлог века.

 

 

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *