ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „КУЛТУРНО БЛАГО: СВЕТ У МУЗЕЈСКОМ КОВЧЕГУ“

У оквиру програма Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС, а у склопу пројекта „Музеј младих“ у Спомен-збирци Павла Бељанског, 8. августа 2019. године, отворена је изложба ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада, под називом „Културно благо: свет у музејском ковчегу“.
Кроз пројекат „Музеј младих“ подржаном од стране Фондације „Нови Сад 2021”, у сарадњи са партнерима Театром младих „Мишоловка“, Удружењем грађана „Умивање“ и Школом за дизајн „Богдан Шупут“, прошло је преко сто средњошколаца из Новог Сада и Зоне 021 (Општина Ириг), који су се на позоришним, филмским, изложбеним креативним радионицама упознавали са богатом историјом Спомен-збирке Павла Бељанског и културом Новог Сада.
Сарадња Спомен-збирке и институције образовања као што је Школа за дизајн „Богдан Шупут“ од изузетног је значаја, када је реч о неговању младе публике и развијању њихове свести о културном наслеђу Новог Сада. Младима је кроз учешће у различитим програмима, попут дружења са Миланом Исаковићем, наследником Павла Бељанског или сликања мртве природе по узору на велику уметницу Љубицу Цуцу Сокић, било омогућено да из сасвим другог угла спознају дародавца Павла Бељанског, његову колекцију и време у којем је представљена јавности, давне 1961. године. На изложби у Спомен-збирци биће приказано тридесетак радова полазника смерова ликовни техничар и дизајн графике (од I до III разреда), инсписираних причом о уметницима из колекције и њиховим делима. Сама поставка у виду „музејског ковчега“ осмишљена је у заједничком раду кустоса Спомен-збирке, ученика и дизајнерке поставке Александром Решњак Пешић, с идејом активнијег укључивања младих у осмишљавање, реализовање и промовисање културне понуде свог града.
Изложба ће бити отворена до 31. августа.
Извор и фото.: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *