БАЛЕТ ,,ДОН КИХОТ“ – ГОСТОВАЊЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИХ ИГРАЧА

Због великог интересовања за балет „Дон Кихот“ 23. марта, данас су пуштене у продају улазнице за још једно извођење, 4. априла!

У субота, 23. мартаДон Кихот биће изведен први пут у сезони, гостује Богдан Канила, првак балета Националне опере из Букурешта, у улози Басила.

У четвртак, 4. априлагостује Гергељ Лебланк, први солиста балета Мађарске државне опере из Будимпеште у улози Басила.

Кореограф и редитељ је Ђула Харангозо (Мађарска), сценографију је урадила Олга Ђурђевић, костиме Мирјана Стојановић Маурич, а диригујеМикица Јевтић. У улогама су Ана Ђурић (Китри), Богдан Канила, к.г. из Букурешта (23. марта) / Гергељ Лебланк, к.г. из Будимпеште (4. априла)(Басил). Учествују: солисти, ансамбл Балета, Оркестар Опере СНП-а и ученици Балетске школе из Новог Сада.

Богдан Канила, првак Балета, Национална опера, Букурешт

(Bogdan Canila)

Рођен је 1987. у Јашију. Студије класичног плеса започео је у Националној уметничкој школи „Октав Банчила“ у родном граду, а наставио у Букурешту на високој школи за кореографију. Наставио је трогодишње студије на Универзитету за науку и уметност, Одсек за кореографију. Током и након студија, усавршавао се на радионицама које су водили Владимир Василијев и Гилберт Мајер. Године 2007. придружује се Националној опери у Букурешту, а од 2012. има статус првака. Свој репертоар је обогатио улогама (више од тридесет) у класичним и савременим балетима. Од улога у класичним балетима издвајају се: Басил / Еспада (Дон Кихот, к-граф Ј. Славицки), Солор (Бајадера, к-граф М. Бабушка), Конрад (Корсар, к-граф В. Медведев), Ромео (Ромео и Јулија, к-граф Р. Цанела), Принц (Крцко Орашчић, к-граф О. Дановски), Принц Дезире (Успавана лепотица, к-граф В. Медведев), Принц (Снежана, к-граф Ф. Валкај), Мајка Симона (Lа fille mal gardée, к-граф. Ф. Ештон)… Од 2007. године наступао је као гостујући уметник на сценама у Италији, Шпанији, Немачкој, Индији, Јапану, Тајвану и САД, као и у Румунији у Констанци, Брашову, Галату и Јашију. Први пут наступа у Српском народном позоришту.

Гергељ Лебланк, први солиста Мађарске државне опере, Будимпешта

(Gergely Leblanc)

Рођен 1992. у Будимпешти. По завршетку студија класичног балета на Мађарској балетској академији, усавршавао се на Краљевској балетској школи у Лондону, где је дипломирао 2011. и вратио се у домовину након завршетка студија. Исте године се придружио балету Мађарске државне опере. Бројне улоге и непрекидно усавршавање балетскихих техника омогућило му је да брзо напредује у каријери: 2012. изабран је за деми-солисту, а 2016. постао је први солиста. Балетски репертоар садржи бројне улоге класичног и неокласичног балета, од којих се издвајају: насловна улога и улога Ленског из култног балета Џона Кранка Оњегин, Флоримонд (Успавана лепотица, кореогр. Питер Рајт), Басил (Дон Кихот, кореогр. Ђула Харангозо), Конрад (Корсар, кореогр. Ана Марија Холмс), Де Грије (Манон, кореогр. сер Кенет Макмилан), Принц Крцко (Крцко Орашчић, кореогр. Вајнонен) Данило (Весела удовица, кореогр. Роналд Хинд), Ромео и Спартак (Ромео и Јулија и Спартак, оба у кореогр. Ласла Серегија), Вронски (Ана Карењина, кореогр. Лила Партаи), Принц Алберт (Жизела), Франц (Копелија), Принц Зигфрид (Лабудово језеро, кореогр. Руди ван Данциг), Принц (Снежана, кореогр. Ђула Харангозо)…  Из савременог репертоара истичу се соло наступи у кореографијама 5 tangoes (Ханс ван Манен), Études (Харалд Ландер), Troy Game (Роберт Норт), Le petite mort (Јиржи Килијан), Walking Mad (Jохан Ингер), Theme and variation (Жорж Баланшин)… За своје изузетне уметничке наступе, добио је неколико домаћих и међународних признања, као што су Награда Étoile, Награда Ђула Харангоза и Награда Елвира Вечеи, ​​а два пута је освојио титулу Најбољи играч године, 2015. и 2016. Први пут наступа у Српском народном позоришту.

За куповину улазница важе редовни попусти, до 50% на Билетарници СНП-а.

Извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.