ОДРЖАНА ТРИБИНА „ТУЗЛА У ЋИРИЛИЦИ“

Трибина „Тузла у ћирилици“ у организацији СПКД „Просвјета“ Тузла одржана је у Дому књижевности у Тузли, у петак, 15. марта.

Гости трибине били су проф. др Миланка Бабић, професор Филозофског факултета у Источном Сарајеву, и господин Иван Топић, главни уредник и оснивач интернет пројекта „Ћирилизација“. Ћирилизација је неформална група грађана која се бори за очување ћирилице, а циљ је да, вођени идејом заједништва, слоге и јединства код Срба, пробуде свијест о важности ћирилице под слоганом „ЗАЈЕДНО за спас ћирилице!“ „Свети Петар Дабробосански дао је живот за ћирилицу, а потомци нису спремни кликнути дугме на телефону!“ рекао је Иван Топић.

Гости су говорили о развоју ћириличног писма кроз вијекове, феномену потиснутости ћириличког писма у јавној и приватној комуникацији као и о корацима у борби за афирмацију ћирилице. Речено је и да је ћирилица српско писмо, а латиница писмо српског језика којег се не треба одрицати, да о српском језику и ћириличном писму не треба да брину само стручњаци, него да сви треба да брину о свом језику и писму.

Разлог окупљања и организовања трибине појаснио је модератор трибине Жељко Т. Ковачевић, потпредсједник СПКД „Просвјета“ у Тузли рекавши да је ћирилица писмо које на подручју Федерације и подручју Тузле фактички више не постоји. Зато се трибина и зове „Тузла у ћирилици“ а не „Ћирилица у Тузли“ и да на медијима нема ни једног ћириличног слова.

Проф. др Миланка Бабић, професор Филозофског факултета у Источном Сарајеву, на почекту свог излагања подијелила је своје утиске о граду и подсјетила на времена у којима је било више Срба у Тузли, када је била заступљена њихова свака врста продукције, па и културне. Али, да ништа „не зависи од тога колико нас је  него какви смо и колико смо у стању да се изборимо за оно што сматрамо својом идентитетском вриједношћу.“

Трибина је изазвала велику пажњу посјетилаца који су искористили ову прилику да постављају питања, а уважени гости су им давали потпуне одговоре што је и продужило планирано трајање трибине.

СПКД „Просвјета“ у Тузли истрајава у својим настојањима да чува свој национални идентитет кроз чување језика, писма, културе, традиције.

 

Извор: СПКД „Просвјета“ у Тузли

One thought on “ОДРЖАНА ТРИБИНА „ТУЗЛА У ЋИРИЛИЦИ“

  1. Браво за трибину и још једном браво за ћирилицу! Замишљам ситуацију да уместо да контактирате судског преводиоца за енглески језик (да се не наљути Јасна Филиповић Бојић), ви шаљете документа да аплицирате на српском језику и то ћирилици. Као у некој футуристици, да смо некада давно нешто другације урадили па сад би нас било 50-так милиона и имали бисмо језик који би био један од званичних језика Европе. И клик, оде пусти санак, а ми све ближи за под једну шљиву. Кога брига за ћирилицу кад је и ми не морамо да користимо у писању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.