ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ,,ДВА ВЕКА КАРИКАТУРЕ НА ПРОСТОРИЈАМА ЈУГОСЛАВИЈЕ“

У просторијама Друштва новинара Војводине, 15. марта 2019. године у 18 часова, одржана је промоција књиге „Два века карикатуре на просторима Југославије“ Горана Марaвића. Маравић је, иначе, професор физичког васпитања и директор Основне школе „23. октобар“ у Сремским Карловцима,  дугогодишњи истраживач болести зависности, неко ко је љубав према овој врсти илустрација из детињства преточио у озбиљан подухват.

На самом почетку, присутнима се обратио председнк УО удружења ДНВ, Петар Кочић, који је нагласио да је књига „Два века карикатуре на просторима Југославије“ једно од капиталних дела објављених од стране овог друштва које, иначе, доприноси, не само новинарству, већ и свеукупној култури земље. Велики је успех оно што је одрађњно на пољу издавачке делатности, а једна од таквих вредности је горе поменуто издање.

У наставку разговора, говорио је Жарко Димић, историчар и директор Архива САНУ-а у Сремским Карловцима. Он истиче да је аутор, више од четрдесет година активно радио на прикупљању карикатура из различитих новина, часописа итд, а та цифра данас премашује два милиона. Карикатура је, према мишљењу Димића, чудовишна ствар, људски хумор у сатири, покушај да се представи нешто смешно. Пре свега, личност, догађај или некаква особина.

Димић је, иначе, написао увод и рецензију ове монографије, истичући да карикатура носи у себи необичан, ликовни језик који у доброј карикатури говори боље него речи.

У свом излагању, он наводи да је у књигу унето неколико хиљада карикатуриста (мање или више познатих, данас активних) који су радили на просторима бивше Југославије, али са акцентом на српски простор. Фасцинантан је избор карикатура и начин на који је направио лексикон, енциклопедију ове врсте уметности. Различите су и врсте карикатура, а најбројније су политичке и спортске. Оно што је свима заједничко јесте то што ови сатирични цртежи провоцирају и истовремено скрећу пажњу на стварност, а уз то придодате су им и биографије уметника који су их начинили.

Важно је напоменути и социолошки осврт којем је аутор, такође, био посвећен током овог истраживачког подухвата.

Аутор, Маравић, закључује да је ова публикација резултат напорног рада, труда  и утрошеног времена (почевши од 1978. када је започео сакупљање). Он каже да у оквиру књиге, поред карикатуре као ликовне врсте, постоји и наративна карикатура, тј. стрип, потом анимација, филм, књижевност, фотографија, музика, перформанс, обредне маске.

Поред свега тога, Maравић ради и на истраживању светске карикатуре, за које сматра да су повезане умногоме са нашим. Тај материјал броји преко хиљаду страница које још увек нису публиковане у засебно издање.

 

Текст: Јована Војводић

Фото: Жељко Савић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.