ANASTASIJA MALETAŠKIĆ: UMETNOST ODLAGANJA OBAVEZA

Izložba studentkinje četvrte godine Akademije umetnosti Anastasije Maletaškić otvorena je 6. marta u „Galeriji na Štrafti“, na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Pionirske ulic. Izložba može da se pogleda do 15. aprila.

Ovu postavku organizuje Galerija „Bel Art“ u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada, a u pitanju je prva postavka u ovogodišnjem programskom ciklusu „Galerije na Štrafti“ 2024. godine.

„Svaki dan započinjem sa jasnim planom i uređenom koreografijom, ali se do kraja dana ništa od planiranog ne odigra, a ja završim u otupljujućoj paralizi što je postao moj krevet. Uvek imam plan, no svaki put mi nešto zanimljivije odvuče pažnju i kažem sebi: „Ma, posle ću.“ Na početku, to bude za sat vremena, pa za dva, tri-četiri-pet, dok se ne pretvori u „Sutra ću.“ Pritom se ni sutradan ne desi. Ni dan nakon tog. Pala sam u repeticiju koja vodi u nedogled iz dana u dan poput pokvarene ploče dok se obaveze, planovi i želje gomilaju u ćošku spavaće sobe, a vremena ponestaje. Uskoro će gomila izaći u hodnik.“ (Anastasija Maletaškić)

Anastasija Maletaškić rođena je u Vrbasu 2001. godine. Završila je gimnaziju „Veljko Petrović“ u Somboru. Trenutno je student četvrte godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul Slikarstvo u klasi profesora Gorana Despotovskog. Do sada je imala nekoliko grupnih izložbi ( „Razlike“, „Muzika u drugačijem ključu“, „Ja i hrana u 7 dana“, „U enterijeru: figura u prostoru“, izložba crteža studenata treće godine…) i samostalnu izložbu „Otkrivene vizije“. Svoj umetnički koncept iskazuje kroz sliku, koristeći se tehnikom akril na platnu. U svom koloritu izbegava korišćenje belog i crnog akrila, ostavljajući površine jarkim i upečatljivim. Kroz svoj rad ona predstavlja scene iz svakodnevnog života kroz repeticiju pojednostavljenih figura.

Izvor: Galerija Bel Art

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *