7 МАРАТА – ИЗЛОЖБА БАЛЕТСКИХ ФОТОГРАФИЈА И ПРЕДСТАВА ВРАГОЛАНКА

Уочи Дана Балета СНП-а, 7. марта, изложба балетских фотографија и представа „Враголанка“

Године 1950, Рускиња Марина Олењина (1907-1963) је са једном групом од скоро тридесетак играча стигла из Београда у Нови Сад. Осмог марта, пре тачно седамдесет година, она је основала Балет, при Опери, била први шеф Балета и кореограф СНП-а. Искусна уметница и познавалац балетске уметности, строг и захтеван педагог, она је са много елана, умећа и љубави преносила балетску азбуку на новосадске почетнике и од њих градила ансамбл са којим је остварила представе које се памте.

Данас ансамбл има преко седамдесет балетских играча, дванаест балетских наслова, класике и неокласике, учествује у представама Драме и Опере СНП-а. Поводом седамдесет година постојања, многим активностима, догађајима и представама обележава се јубилеј током ове и почетком наредне сезоне, а 7. марта биће уприличена два програма.

У суботу, 7. марта, уочи Дана Балета, у доњем фоајеу велике сцене, с почетком у 18 часова, биће отворена изложба фотографија 20 ГОДИНА УНАЗАД: БАЛЕТСКЕ ПРЕМИЈЕРЕ И ОБНОВЕ 1999-2019 и представља ретроспективу балетских фотографија, плаката и избор репрезентативних костима из балетских представа које су у последњих двадесет година обележиле репертоар Балета Српског народног позоришта. Ауторке изложбе су др Милена Лесковац, театролог и мр Ивана Илић Киш, уредник.

Уз импресивне податке о раду новосадског балета за ових последњих двадесет година – 44 премијере, 6 обновљених наслова, 912 одиграних представа које је видело више од пола милиона гледалаца, одабраним фотографијама и плакатима, изложеним костимима израђених у радионицама СНП-а и занимљивим детаљима из балетских представа, поставка је замишљена као сећање на најзначајније представе и извођаче. Ови светли примери из уметности игре која се по својој природи остварује као чин без речи, представљају сведочанство о новосадском балету на почетку новог миленијума и пружају не само увид у репертоар и његове главне одлике, него тематски додирују културни живот Новог Сада у последњих двадесет година“, истичу ауторке.

Изложба је уприличена у оквиру програма обележавања јубилеја, 70 година Балета СНП-а. Поставка ће трајати до краја 2020. године.

На отварању изложбе учествују: др Зоран Ђерић, управник СНП-а, Тони Ранђеловић, директор Балета, Добрила Новков, балетски педагог, некадашња солисткиња и шеф Балета Сада и проф. др Вера Обрадовић, балетска критичарка, теоретичарка игре и кореографкиња из Београда.

Након отварања изложбе, за свој Дан, Балет Српског народног позоришта ће извести комични балет ВРАГОЛАНКА француског композитора Л. Ј. Ф. Херолда, према либрету Жана Добервалаједан је од најпознатијих и најизвођенијих старих балета, а који је премијерно изведен прошле сезоне у кореографији и режији Калина Ханцијуа, госта из Румуније. Диригује Александар Којић, сценограф је Саша Сенковић, костимограф је Мирјана Стојановић Маурич, дизајнер светла је Марко Радановић. Учествују прваци, солисти и ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а. Балетска критика је оценила да је вештим кореографским потезима створено дело испуњено животом у сваком погледу, да је створен чаробан дојам уиграног ансамбла и солиста изразите плесне и глумачке експресије, јединства игре и глуме и оптимизма који зрачи целом представом.

[фотографије балета „Враголанка“: А. Рамадановић]

ИЗВОР: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *