Nalazite se ovde
Početna > Ekologija > ZAPOČETI RADOVI NA ČIŠĆENJU ULASKA U DUNAVAC

ZAPOČETI RADOVI NA ČIŠĆENJU ULASKA U DUNAVAC

Novi Sad, 28. mart 2019 – Potpredsednik pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i predstavnicima Vojske Republike Srbije,  obišao je danas u Novom Sadu radove na produbljivanju plovnog puta na ulazu Dunava u Dunavac, u kome su smešteni objekti Vojske Republike Srbije i veliki broj  nautičkih klubova.

„Pokrajinska vlada pristupila je rešavanju ovog višegodišnjeg problema na inicijativu Vojske Republike Srbije. Nakon sastanka sa pripadnicima Rečne flotile Vojske Srbije,  brzo smo reagovali i dali nalog Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“ da pristupi čišćenju dela Dunava na ulazu  u Dunavac,  od nanosa mulja, peska i svog onog materijala koji onemogućava nesmetan ulazak i izlazak plovila. Na taj način rešavamo jedno važno pitanje, pre svega zbog nesmetanog obavljanja redovnih zadataka Vojske Republike Srbije, ali i radi omogućavanja velikom broju građana koji poseduju čamce i brodove ovde na Dunavcu da mogu nesmetano da ih koriste“, rekao je potpredsednik Milićević i dodao da je problem posebno izražen kada je vodostaj Dunava nizak i kad je, praktično, onemogućen prolaz čak i manjim plovilima.

Radove izvode „Vode Vojvodine“. Vrednost investicije je oko sedam miliona dinara. Neophodno je očistiti 19.000 kubika materijala i rok za završetak radova je polovina maja.

Na kraju obilaska radova, potpredsednik Milićević je izjavio da ovako brzo reagovanje Pokrajinske vlade i „Voda Vojvodine“  na inicijativu Vojske Republike Srbije,  pokazuje zapravo izuzetnu saradnju između Pokrajinske vlade, Vojske Republike Srbije i Grada Novog Sada.

„Na takav način ćemo nastaviti i u budućem periodu da rešavamo i sva slična pitanja i probleme koji se u nekom redovnom funkcionisanju pojave“, naglasio je Milićević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da radovi na ulasku u Dunavac koje izvode „Vode Vojvodine“ imaju značaj za Rečnu flotilu Vojske Srbije, ali i za veliki broj Novosađana koji svoje slobodno vreme provode na reci. On se osvrnuo i na urbanistički koncept silaska grada na obale Dunava, kao i na pripreme za predstojeću sezonu na novosadskoj plaži „Štrand“.

Kako je izjavio komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić, produbljivanjem ulaza u Dunavac biće rešen višegodišnji problem isplovljavanja brodova, pa i manjih plovila iz zimovnika Novi Sad i omogućeno pripadnicima rečne flotile nesmetano izvršavanje namenskih zadataka.

Obilasku radova prisustvovali su i  direktor „Voda Vojvodine“ Slavko Vrndžić, kao i predstavnici Vojske Republike Srbije

 

Izvor: Pokrajinska vlada Vojvodine

Ostavite odgovor

Top