СВЕТСКИ ЕКСПЕРТИ У ОБЛАСТИ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У ПОСЕТИ ПОКРАЈИНСКОЈ ВЛАДИ

Нови Сад, 28. март – Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић примио је данас добитника Нобелове награде за мир за допринос у области климатских промена, проф. др Рикарда Валентинија са италијанског Универзитета у Витербоу и експерта Уједињених нација, проф. др Ивана Ивановича Васењева са Руског државног пољопривредног универзитета Тимирјазев у Москви.

Еминентни светски стручњаци у области животне средине и климатских промена у Србији бораве на позив Института за низијско шумарство и животну средину Универзитета у Новом Саду.

Галић је истакао значај ове посете, не само за Институт и академску заједницу, него и за покрајину Војводину и државу Србију, јер су климатске промене једна од најважнијих тема данашњице.

У разговору је истакнуто да климатске промене и загађење животне средине не познају границе, те да је неопходно да се заједнички наступа у решавању овог глобалног проблема.

Професор Валентини је истакао одличну сарадњу са новосадским Институтом за низијско шумарство и животну средину, и нагласио да у Војводини постоји значајан потенцијал  за пошумљавање, које је  битно у борби против климатских промена. Он је додао да је важно да се стручњаци у овој области повежу, да раде на заједничким пројектима, и понудио подршку у успостављању сарадње италијанских и српских институција.

Секретар Галић је нагласио да Покрајинска влада апсолутно препознаје значај пошумљавања за умањење штетности климатских промена, и најавио да је у припреми декларација о заштити животне средине, која ће се између осталог бавити пошумљавањем АП Војводине.

Професор Васењев је нагласио да постоје бројни ризици везани за животну средину, те да је размена знања и  искуства, пре свега у примени нових технологија за мониторинг,  неопходна како би се ти ризици свели на минимум.

Извор: Покрајинска влада Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *