Nalazite se ovde
Početna > Kultura > VEČE SEVDALINKI U NOVOM SADU

VEČE SEVDALINKI U NOVOM SADU

Veče sevdaha (sevdalinki) sa podnaslovom „Tananost Balkana“ održano je u novosadskoj sinagogi u nedelju 9. juna 2019. sa početkom od 20 sati. Nastupila je muzička grupa Mostar sevdah reunion, a organizator događaja je Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture u saradnji sa festivalima SOMUS i NEO, a u okviru projekta „Tvrđava mira“ koji traje od 7. juna do 7. jula 2019.
Koncert je započeo upečatljivim instrumentalom, zatim su se smenjivale obrade starih narodnih hitova poput „Kraj potoka bistre vode“, Šantićeve pesme „Emina“ i „Što te nema“, „Sjećaš li se kad si lani“, „Kraj tanana šadrvana“, kao i prelepa ciganska „Ashun Daje Mori“. Čule su se i nezaobilazne „Žute dunje“, „Ciganine ti što sviraš“, „Zajdi, zajdi“, „Ima dana“, „Evo ovu rumen ružu“ i mnoge druge.

 

Uz jednu pauzu, koncert je trajao dva sata. Kako je publika zaista pala u sevdah i tražila još, usledilo je i dvadesetak minuta muzike na bis. Ispunjenost sale i reakcije svedoče da sevdalinke imaju puno poklonika i na ovom podneblju, kao i da sve ono što dotiče dušu ne može da izbledi bez obzira na moderne tokove.

Nakon događaja se čula tek po koja mala primedba da je trebalo ubaciti i neku bržu pesmu, bar pred kraj koncerta. To se nije desilo mada su posetioci simpatično dovikivali svoje predloge.

Mostar sevdah reunion čine:
Jelena Jakovljević – vokal, rođena je u Nišu, flautistkinja sa doktoratom;
Mate Bekavac – jedan od najuspešnijih klarinetista svoje generacije u svetu;
Boško Jović – gitara, saradnik Amire Medunjanin i grupe 2Cellos, studijski muzičar koji je odsvirao mnoštvo gitarskih deonica u domaćim i stranim filmovima;
Ivan Vanja Radoja – violina, sa iskustvom od Sarajevske filharmonije do Narodnog orkestra BHRT-a. Mustafa Šantić – harmonika i vokal, osnivač ovog muzičkog sastava, sada direktor u Muzičkom centru „Pavaroti”.

Prema tumačenju Mustafe Šantića sevdalinka je muzičko-poetska forma, a sevdah stanje duha u koje možete upasti od sevdalinke, lepe žene, ljubavi i prirode.

 

 

Za TV Ars Mediju:
TEKST I FOTO.: V. Raonić

Ostavite odgovor

Top