ВЕЧЕ СЕВДАЛИНКИ У НОВОМ САДУ

Вече севдаха (севдалинки) са поднасловом „Тананост Балкана“ одржано је у новосадској синагоги у недељу 9. јуна 2019. са почетком од 20 сати. Наступила је музичка група Mostar sevdah reunion, а организатор догађаја је Фондација Нови Сад 2021 – Европска престоница културе у сарадњи са фестивалима СОМУС и НЕО, а у оквиру пројекта „Тврђава мира“ који траје од 7. јуна до 7. јула 2019.
Концерт је започео упечатљивим инструменталом, затим су се смењивале обраде старих народних хитова попут „Крај потока бистре воде“, Шантићеве песме „Емина“ и „Што те нема“, „Сјећаш ли се кад си лани“, „Крај танана шадрвана“, као и прелепа циганска „Ashun Daje Mori“. Чуле су се и незаобилазне „Жуте дуње“, „Циганине ти што свираш“, „Зајди, зајди“, „Има дана“, „Ево ову румен ружу“ и многе друге.

 

Уз једну паузу, концерт је трајао два сата. Како је публика заиста пала у севдах и тражила још, уследило је и двадесетак минута музике на бис. Испуњеност сале и реакције сведоче да севдалинке имају пуно поклоника и на овом поднебљу, као и да све оно што дотиче душу не може да избледи без обзира на модерне токове.

Након догађаја се чула тек по која мала примедба да је требало убацити и неку бржу песму, бар пред крај концерта. То се није десило мада су посетиоци симпатично довикивали своје предлоге.

Mostar sevdah reunion чине:
Јелена Јаковљевић – вокал, рођена је у Нишу, флаутисткиња са докторатом;
Мате Бекавац – један од најуспешнијих кларинетиста своје генерације у свету;
Бошко Јовић – гитара, сарадник Амире Медуњанин и групе 2Cellos, студијски музичар који је одсвирао мноштво гитарских деоница у домаћим и страним филмовима;
Иван Вања Радоја – виолина, са искуством од Сарајевске филхармоније до Народног оркестра БХРТ-а. Мустафа Шантић – хармоника и вокал, оснивач овог музичког састава, сада директор у Музичком центру „Павароти”.

Према тумачењу Мустафе Шантића севдалинка је музичко-поетска форма, а севдах стање духа у које можете упасти од севдалинке, лепе жене, љубави и природе.

 

 

За ТВ Арс Медију:
ТЕКСТ И ФОТО.: В. Раонић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *