Nalazite se ovde
Početna > Obrazovanje > Intervju > VASKRŠNJI SABOR UMETNIKA 2017 – INTERVJU SA NIKOLOM SMILJANOVIĆEM

VASKRŠNJI SABOR UMETNIKA 2017 – INTERVJU SA NIKOLOM SMILJANOVIĆEM

U periodu od 20. do 27. aprila 2017. godine, održaće se Vaskršnji sabor umetnika 2017. u domu za decu „Kolevka“ Subotica, u organizaciji  fondacije „Duša paorska“ – umetničko bratstvo Novi Sad i pomenutog doma. Nikola Smiljanović, dramski i likovni umetnik, osnivač-art i upravitelj fondacije „Duša paorska “ umetničko bratstvo, u razgovoru sa novinarem redakcije TV Ars Medija,  Željkom Savićem, dao nam je više informacija o saboru.

Ž.S.  Koji je ovo po redu sabor umetnika, kakve teme obrađuju stvaraoci ?

N.S. Od 1997. godine organizujemo saborovanja umetnika, a poseban značaj imaju susreti umetnika Rumunije, Srbije, Rusije, i Mađarske koji se tradicionalno održavaju sa posebnom hrišćanskom temom kada se u istom danu slavi Hristov vaskrs.

Ž.S. Koliko učesnika učestvuje na ovogodišnjem saboru umetnika? Sa kojih područja dolaze? Koji su od učesnika najpriznati stvaraoci?

N.S. Tradicionalno se održavaju u toku godine prolećnji, Vaskršnji i letnji  Velikogospojinski  sabor umetnika. Ove godine učestvuje 25 učesnika iz različitih umetničkih sfera, od likovnih, muzičkih i plesnih umetnika, do dizajnera muzičkih instrumenata, pesnika i glumaca.


Arhivski snimak

Ž.S. Zašto ste odlučili da se saborovanje održava kada se proslavljaju u isto vreme pravoslavni i katolički praznik Vaskrs?

N.S.  Simbolika hrišćanskog jedinstva u veri i duhovnosti osnovni je razlog postojanja Vaskršnjeg sabora. Na saborovanje dolaze ne samo akademski obrazovani umetnici, već i oni koji su ljubitelji i vešti u izražavanju duha kroz umetničke veštine. Posle niza godina opstanka uz donatore i organizovanje Vašara paorskog, Na čemu smo posebno zahvalni gopodinu Aleksandru Petroviću koji je video značaj kako turistički tako i umetničko kreativni za ovaj grad.

Ž.S. Da li ste dobili određene finasijske podrške i od koga?

N.S.  Sredstva koja smo prikupili bila su dovoljna za naše tradicionalne manifestacije.  Budžet grada i Vojvodine nismo koristili. Na našu žalost sadašnja uprava ne pokazuje razumevanje za realizaciju donatorskog finansiranja umetnosti.

Arhivski snimak

Ž.S. Kakva je budućnost ovog saborovanja?

N.S.  Budućnost ovih manifestacija saborovanja  jeste u ljudskoj potrebi da ostavi otiske svoje duše i potvrdi svoju duhovnost i bogatstvo naroda iz kog potiče.

Ž.S. Sa kakvim problemima se susrećete tokom rada?

N.S.  Sramotno je da grad još uvek nije popravio i osvetlio spomenik žrtvama rata i bombardovanja  „Žar ticu“, a u vreme kada je g Igor Mirović bio u upravi grada i ta skulptura je bila osvetljena i čuvana. Fondacija „Duša paorska“ je,  pokrenula akciju :  Deset skulptura metropola kulture. Jedna skulptura je sačinjena, čak je i predstavljala  Novi Sad u Beogradu , sve u vreme kada je šef kabineta gradonačelnika bio A. Petrović. Skulptura sačinjena u Bođoš drvetu sada je u depou.  Odgovor od nove uprave grada o daljem toku akcije nismo dobili. Autorka, vajarka  akademskog obrazovanja kvaliteta, što potvrđuju nagrade, pita zašto njen rad nije u prostoru nekog od parkova Novog Sada.

 

Fotografija – Nikola Smiljanović

Intervju pripremio: Željko Savić

Video – arhiva fondacije „Duša paorska“

Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top