ВАСКРШЊИ САБОР УМЕТНИКА 2017 – ИНТЕРВЈУ СА НИКОЛОМ СМИЉАНОВИЋЕМ

У периоду од 20. до 27. априла 2017. године, одржаће се Васкршњи сабор уметника 2017. у дому за децу „Колевка“ Суботица, у организацији  фондације „Душа паорска“ – уметничко братство Нови Сад и поменутог дома. Никола Смиљановић, драмски и ликовни уметник, оснивач-арт и управитељ фондације „Душа паорска “ уметничко братство, у разговору са новинарем редакције ТВ Арс Медија,  Жељком Савићем, дао нам је више информација о сабору.

Ж.С.  Који је ово по реду сабор уметника, какве теме обрађују ствараоци ?

Н.С. Од 1997. године организујемо саборовања уметника, а посебан значај имају сусрети уметника Румуније, Србије, Русије, и Мађарске који се традиционално одржавају са посебном хришћанском темом када се у истом дану слави Христов васкрс.

Ж.С. Колико учесника учествује на овогодишњем сабору уметника? Са којих подручја долазе? Који су од учесника најпризнати ствараоци?

Н.С. Традиционално се одржавају у току године пролећњи, Васкршњи и летњи  Великогоспојински  сабор уметника. Ове године учествује 25 учесника из различитих уметничких сфера, од ликовних, музичких и плесних уметника, до дизајнера музичких инструмената, песника и глумаца.


Архивски снимак

Ж.С. Зашто сте одлучили да се саборовање одржава када се прослављају у исто време православни и католички празник Васкрс?

Н.С.  Симболика хришћанског јединства у вери и духовности основни је разлог постојања Васкршњег сабора. На саборовање долазе не само академски образовани уметници, већ и они који су љубитељи и вешти у изражавању духа кроз уметничке вештине. После низа година опстанка уз донаторе и организовање Вашара паорског, На чему смо посебно захвални гоподину Александру Петровићу који је видео значај како туристички тако и уметничко креативни за овај град.

Ж.С. Да ли сте добили одређене финасијске подршке и од кога?

Н.С.  Средства која смо прикупили била су довољна за наше традиционалне манифестације.  Буџет града и Војводине нисмо користили. На нашу жалост садашња управа не показује разумевање за реализацију донаторског финансирања уметности.

Архивски снимак

Ж.С. Каква је будућност овог саборовања?

Н.С.  Будућност ових манифестација саборовања  јесте у људској потреби да остави отиске своје душе и потврди своју духовност и богатство народа из ког потиче.

Ж.С. Са каквим проблемима се сусрећете током рада?

Н.С.  Срамотно је да град још увек није поправио и осветлио споменик жртвама рата и бомбардовања  „Жар тицу“, а у време када је г Игор Мировић био у управи града и та скулптура је била осветљена и чувана. Фондација „Душа паорска“ је,  покренула акцију :  Десет скулптура метропола културе. Једна скулптура је сачињена, чак је и представљала  Нови Сад у Београду , све у време када је шеф кабинета градоначелника био А. Петровић. Скулптура сачињена у Бођош дрвету сада је у депоу.  Одговор од нове управе града о даљем току акције нисмо добили. Ауторка, вајарка  академског образовања квалитета, што потврђују награде, пита зашто њен рад није у простору неког од паркова Новог Сада.

 

Фотографија – Никола Смиљановић

Интервју припремио: Жељко Савић

Видео – архива фондације „Душа паорска“

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.