Nalazite se ovde
Početna > Kultura > SVEČANO URUČENA „ZLATNA PERA“ DRUŠTVA NOVINARA VOJVODINE

SVEČANO URUČENA „ZLATNA PERA“ DRUŠTVA NOVINARA VOJVODINE

Povelje Društva novinara Vojvodine „Zlatno pero“ dodeljene su 27.11.2018. godine u holu Pokrajinske Vlade Vojvodine, sa početkom u 11:00 časova. Prisutnima (oko šesdeset ljudi, uglednih građana i predstavnika medija) se prvo obratio predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Kočić, potom Dragana Milošević, sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koja je i uručila nagrade dobitnicima. Nagrada „Zlatno pero“ se dodeljuje za izuzetan doprinos novinarskoj profesiji, odlukom Upravnog odbora Društva novinara Vojvodine,  a na predlog stručnog žirija.

Ovogodišnji dobitnici su: Aco Dragićević, urednik dvojezičnog časopisa „Dijaspora“ iz Stokholma, Petar Tomić, novinar RTV-a, dopisnik Tanjuga iz Bukurešta i urednik „Dnevnika“, Ileana Okolišan Baba, višedecenijska urednica muzičkog programa Radio Novog Sada, Ljiljana Bulatović-Medić, nekadašnja novinarka RTS-a i „Ekspres politike“, kao i Čedomir Keco, nekadašnji direktor redakcije „Dnevnik“, agrarni novinar i osnivač lista „Moje gazdinstvo“. Društvo novinara Vojvodine je nastavljač ideja svojih preteča, Novosadske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja i još starijeg Zmajevog Udruženja srpskih književnika, novinara i umetnika, te je preuzelo obavezu da čuva njihove tekovine i načela, ali i da promoviše i unapređuje profesionalne standarde i položaj novinara, poručio je predsednik Kočić u svom obraćanju prisutnima.

Petar Kočić

Čestitajući nagrađenima, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević izjavila je da kada je reč o odnosu ovog sekretarijata prema novinarskim asocijacijama i javnom informisanju u celini, ono što taj odnos prevashodno determiniše jesu kriterijumi profesionalizma i javnog interesa naših građana u toj oblasti.

Dragana Milošević

U ime nagrađenih, Društvu novinara Vojvodine srdačno se zahvalio laureat Čedomir Keco, koji je rekao da novinarska profesija nije u krizi, kako to neki tvrde, već da je ključan problem u tome što rukovodioci medija samo prate događaje i ličnosti, neplanirajući i osmišljavajući dugoročno teme koje su u interesu građana, a koje su suština u novinarstvu.

Čedomir Keco

Ovu svečanost je muzički pratio Aleksandar Kočić, akademski muzičar.

Ovu svečanost je  muzički pratio Aleksandar Kočić, akademski muzičar.

Prema istraživanjima TV Ars Medije članstvo Društva novinara Vojvodine je iz godine u godinu  u porastu, a broji blizu 500 novinara.

Imajući u vidu da je dosadašnjim vodećim udruženjima članstvo u opadanju, a kredibilitet pod znakom pitanja, sve veće su šanse da ovo udruženje preuzme medijsku scenu Vojvodine.

Tekst: Željko Savić, novinar

Ostavite odgovor

Top