Nalazite se ovde
Početna > Kultura > ŠTA SE TO SPREMA U „KALEIDOSKOPU KULTURE“ ZA KRAJ SEDMICE?

ŠTA SE TO SPREMA U „KALEIDOSKOPU KULTURE“ ZA KRAJ SEDMICE?

Dva festivala, dve izložbe, domaći i strani umetnici, tapiserije, fotografije, strip – vizuelna umetnost obojiće kraj nedelje u Novom Sadu u okviru ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“.

13. septembra „Kaleidoskop“ vas vodi na novu izložbu i do sledeće kulturne ustanove. Galerija Matice srpske mesto je izložbe „Portret jednog vremena“ koja nam otkriva radove čuvenog francuskog fotografa, Feliksa Nadara – prvog koji je iz vazduha fotografisao Pariz i imao svetleću reklamu dok je struja još bila novina. Otvaranje je u 20 sati, a izložbu čine fotografije najznačajnijih ličnosti iz sveta francuske i evropske kulture i umetnosti iz 19. veka – Bodler, Mane, Vern, Igo, Bernar… Izložbu realizuju Francuski institut, Galerija Matice srpske, Nacionalna galerija za fotografiju iz Pariza i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”, a biće otvorena do 17. novembra.

Tradicionalna manifestacija 13. Novosadski strip vikend ponovo u Novi Sad dovodi značajna imena devete umetnosti, kako domaća, tako i strana. Program počinje sutra u kulturnoj stanici Svilara, 13. septembra u 16 časova berzom stripova, a svečano otvaranje biće u 20 sati, kada će početi i izložba radova Rajka Miloševića. Svilara će i 14. septembra od 12 časova pa sve do uveče biti prava riznica devete umetnosti uz bogat program koji obuhvata berzu, predstavljanje autora, izdavačkih kuća, radionice, izložbe i diskusije.

Još jedan festival biće održan u kulturnoj stanici u Almaškom kraju, a u pitanju je „Vremeplov – festival animiranih sećanja“ koji počinje 14. septembra u 11 časova. Publika će tokom celog dana imati priliku da se upozna sa Novim Sadom iz drugačijeg ugla, kroz izložbu pokretnih slika, animirane stare fotografije, prikazivanje kratkih video-formi o gradu, snimanje posetilaca ispred specijalnog platna, zabavni sadržaj za decu, maskenbal. Festival se realizuje u saradnji Videomedeje i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.

„Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“. Deo „Kaleidoskopa kulture“ su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Novosadski strip vikend, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

 

 

 

 

 

 

Izvor: NOVI SAD 2021

Ostavite odgovor

Top