ШТА СЕ ТО СПРЕМА У „КАЛЕИДОСКОПУ КУЛТУРЕ“ ЗА КРАЈ СЕДМИЦЕ?

Два фестивала, две изложбе, домаћи и страни уметници, таписерије, фотографије, стрип – визуелна уметност обојиће крај недеље у Новом Саду у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе“.

13. септембра „Калеидоскоп“ вас води на нову изложбу и до следеће културне установе. Галерија Матице српске место је изложбе „Портрет једног времена“ која нам открива радове чувеног француског фотографа, Феликса Надара – првог који је из ваздуха фотографисао Париз и имао светлећу рекламу док је струја још била новина. Отварање је у 20 сати, а изложбу чине фотографије најзначајнијих личности из света француске и европске културе и уметности из 19. века – Бодлер, Мане, Верн, Иго, Бернар… Изложбу реализују Француски институт, Галерија Матице српске, Национална галерија за фотографију из Париза и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе”, а биће отворена до 17. новембра.

Традиционална манифестација 13. Новосадски стрип викенд поново у Нови Сад доводи значајна имена девете уметности, како домаћа, тако и страна. Програм почиње сутра у културној станици Свилара, 13. септембра у 16 часова берзом стрипова, а свечано отварање биће у 20 сати, када ће почети и изложба радова Рајка Милошевића. Свилара ће и 14. септембра од 12 часова па све до увече бити права ризница девете уметности уз богат програм који обухвата берзу, представљање аутора, издавачких кућа, радионице, изложбе и дискусије.

Још један фестивал биће одржан у културној станици у Алмашком крају, а у питању је „Времеплов – фестивал анимираних сећања“ који почиње 14. септембра у 11 часова. Публика ће током целог дана имати прилику да се упозна са Новим Садом из другачијег угла, кроз изложбу покретних слика, анимиране старе фотографије, приказивање кратких видео-форми о граду, снимање посетилаца испред специјалног платна, забавни садржај за децу, маскенбал. Фестивал се реализује у сарадњи Видеомедеје и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.

Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Све информације можете пронаћи на сајту: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

 

 

 

 

 

 

Извор: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *