КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ОТВАРАЊА 159. СЕЗОНЕ СНП-А

У Српском народном позоришту одржана је данас, 16. септембра, конференција за медије поводом отварања и најаве 159. сезоне. На конференцији су учествовали управник Зоран Ђерић, Милован Филиповић, директор Драме, Александар Станков, директор Опере и Тони Ранђеловић, директор Балета.

Према речима директора Драме Милована Филиповића прва премијера у сезони биће „Смедерево 1941.“ према тексту и режији Ане Ђорђевић. Премијера ће бити 27. септембра, а окосница драме је погибија седамнаесторо глумаца СНП-а у великој смедеревској експлозији 5. јуна 1941.

Зоран Ђерић

Затим, како је најавио Александар Станков, директор Опере, следећа премијера која нас очекује у СНП-у је опера „Фауст“ Шарла Гуноа, која ће бити изведена 2. новембра. Диригент је Андреа Солинас, редитељ Александар Николић, кореограф Александар Илић.  Опера планира и турнеју Оркестра Опере у Кини где ће наступити у шест градова.
Потом, планира се и рад на опери „Дон Ђовани“ у копродукцији са академијом „Gipac“ из Бостона.

У оквиру међународног пројекта „Cross Opera“, који је подржала Креативна Европа – потпрограм Култура, и који се реализује у сарадњи са Teatro Comunale „Luciano Pavarotti“ di Modena, Италија и Landesteater Linz, Аустрија, премијера опере у Српском народном позоришту, као и у Модени и Линцу, биће изведена у мају 2020. године. Поред позоришне сарадње пројекат је значајан јер представља унапређење културне сарадње градова Модене, Линца и Новог Сада – градова побратима.

Како је најавио директор Балета Тони Ранђеловић Балет СНП-а ове године обележава 70 година од оснивања и тим поводом планирано је извођење балета „Охридска легенда“ на музику Стевана Христића, крајем марта 2020.

У новембру се очекује и гостовање аустријске балетске компаније EuropaBallet из Санкт Полтена, са представом Амадеус у кореографији Рената Занеле.  EuropaBallet је аустријска балетска компанија са изузетно високим уметничким дометима и педагошком праксом на европском и светском нивоу.

Снимак са конференције за медије поводом почетка 159. позоришне сезоне је објављен на Youtube каналу, на следећем линку: https://youtu.be/n-VBCOPJzDY

 

 

 

 

 

 

Извор: СНП
Текст: Ј. ЛАГАТОР
Фото.: С. ДОРОШКИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *